Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Åtgärder för att begränsa solariesolandet är nödvändiga

Sommaren närmar sig och den värmande solen är som alltid efterlängtad. Svenskars vurm för solen liksom svenskars solvanor är välkända. Vi solar mycket och vi solar i solarium. Men strävan efter den djupa, gyllene brännan har också en baksida. Varje år drabbas 40 000 svenskar av hud-cancer och bara i år kommer över 500 svenskar att dö i hudcancer malignt melanom. Denna aggressiva cancerform har ökat med hela 71 procent på bara tio år.

WHO har klassat solning i solarium som cancerframkallande och kopplingen är lika tydlig som den mellan rökning och lungcancer. Solning bör även ses som en lika onödig ¿cancerrisk som rökning. I Sverige finns det fortfarande inte något förbud mot solarier trots tydliga bestämmelser, rekommendationer och kommunal tillsyn av solarium.

Redan 2007 föreslog dåvarande Strålskyddsinstitutet en 18-årsgräns för solariesolande. De gick 2010 även ut med en uppmaning till samtliga kommuner i vilken institutet rekommenderade att upphöra med verksamheten. Flera kommuner satte en åldersgräns på solariesolande men det visar sig att solarier fortfarande erbjuds i hälften av Sveriges kommuner.

Frankrike, Belgien och Island är exempel på länder som har lagstiftat om en 18-årsgräns.

Det har visat sig att vi svenskar föredrar en djupare färg än andra nationaliteter, bränner oss mer och skyddar oss mindre mot solen. För att få till en förändring vad gäller solandet måste vi ändra vårt syn-sätt och det är därför viktigt att vuxna tar sitt ansvar för att unga under 18 år inte utsätter sig för mycket för solen.

Hudcancer skapar ett enormt mänskligt lidande samtidigt som det leder till stora samhällskostnader.

Det finns i dag rökförbud i kommunala fastigheter men för solarier som har lika tydlig koppling till cancer som rökning saknas det ett förbud mot. För att färre ska drabbas vill vi att det snarast bör införas en 18-årsgräns för att sola solarium samt att kommuner tar sitt ansvar och tar bort solarium på kommunala friskvårds-anläggningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel