Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Behåll Fridnässkolan som skola

Undvik att korsa vägar med mycket trafik

Torsdagen den 26 oktober beslutade fastighetsnämnden att Fridnässkolans byggnad ska upphöra att vara kommunal skola. I stället ska eleverna gå över järnvägen till industriområdet vid hamnen till sin nya närområdesskola.

Moderaterna reserverade sig mot beslutet. Detta är ohållbart.Barn ska i förskoleklass och under de första åren så långt som möjligt kunna gå i skolan i sitt närområde. Att då lägga ned en central skola och flytta eleverna till ett industriområde är oacceptabelt.

Det är också en oacceptabel placering, att förlägga en skola på en plats där eleverna måste passera en av Västerås mest trafikerade vägar med tung trafik, för att komma till sin skola. Närheten till vattnet är också en lockelse och fara för barnen.

Vi moderater ser en annan lösning. Låt Skepparbacksskolan tillsammans med Fridnässkolan bli den lokala närområdesskolan och bygg en ny skola för Fryxellska skolans elever som idag går på Skepparbacken.

Det blir en bra lösning för alla. Barn på området får nära till skolan och Fryxellska skolan kan koncentrera sin verksamhet.

Tänk om och gör rätt. Var finns barnperspektivet från S-styret i Västerås?

Från majoritetens sida pratar man gärna om vikten av att införa en så kallad barnchecklista inför alla beslut, men när det verkligen blir aktuellt saknas barnperspektivet. Vi moderater kommer att göra vad vi kan för att försöka stoppa förslaget och för att behålla en skola i närområdet kring Fridnäs.

Elisabeth Unell (M)

oppositionsråd

Eleonore Lundkvist (M)

andre vice ordförande fastighetsnämnden

Irene Hagström (M)

ledamot grundskolenämnden

Läs också: Majoriteten, bygg inte den nya skolan på Stallhagen

M: Vad har Fryxaffären kostat?

Krönikör: Låt den här affären bli en varningsklocka

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel