Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Bostadskontrakt ska gälla lika för alla

2016 trädde den så kallade "bosättningslagen" i kraft som innebar att kommuner ska ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållstillstånd och erbjuda dem SFI-undervisning och bostad.

I lagen anges inte hur länge detta bosättningsansvar ska finnas, vilket öppnat upp för olika tolkningar i olika kommuner. Västerås stad har uppfyllt sitt åtagande enligt lagen och under 2016 och 2017 har kommunen hyrt ut 183 lägenheter och 39 rum åt nyanlända. Dessa kontrakt saknar tidsbegränsning.

Västerås stad har uppfyllt sitt åtagande enligt lagen och under 2016 och 2017 har kommunen hyrt ut 183 lägenheter och 39 rum åt nyanlända. Dessa kontrakt saknar tidsbegränsning.

Samtidigt har lagstiftaren begränsat etableringsfasen (den tid då de nyanlända kan få ersättning för att delta i Arbetsförmedlingens program) till två år. I Västerås råder idag en stor efterfrågan på hyresrätter och kön till Mimers lägenheter är lång.

När det handlar om vuxna och arbetsföra individer bör kommunen behandla alla lika när det gäller bostadsmarknaden. Vi moderater tror på att individen har vilja och förmåga att ta ett eget ansvar för såväl sin försörjning som sin bostadssituation. Som nyanländ får man mycket information, och man bör också få information om hur man ska bära sig åt för att söka en egen bostad.

Det är rimligt att Västerås Stad hjälper till med bostad under den två-åriga etableringsfasen, men därefter bör de nyanlända (med uppehållstillstånd) jämställas med övriga samhällsmedborgare, och själva ordna boende. Detta är rimligt såväl av integrationsskäl som av rättviseskäl.

Många bostadssökande har känt sig orättvist behandlade när nyanlända, utan att ha stått i bostadskö, snabbt får tillträde till bostäder. Den nuvarande situationen ställer grupp mot grupp på ett olyckligt sätt. Kommunen ska inte främja misstänksamhet och motsättningar, utan lika behandling ska gälla för alla västeråsare.

Många bostadssökande har känt sig orättvist behandlade när nyanlända, utan att ha stått i bostadskö, snabbt får tillträde till bostäder

För att uppnå detta har vi moderater i Västerås lagt en motion till kommunfullmäktige om att Västerås stad ska ändra sin policy och istället erbjuda tidsbegränsade hyreskontrakt till nyanlända i de bostäder som staden tillhandahåller. Det handlar om att rättigheter, skyldigheter och möjligheter ska gälla lika för alla.

Eleonore Lundkvist (M)

ersättare, kommunfullmäktige

Stefan Lindh (M)

ledamot, kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel