Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Dags att ompröva engångssatsningar i budgeten 2012?

Det kommer allt fler signaler om det allt mer kritiska internationella ekonomiska läget. Vi vet att när lågkonjunkturen kommer så påverkas Västerås stads skatteintäkter snabbt.

När det går bra ökar intäkterna snabbare än beräknat och när det blir sämre tider är det precis tvärt om, stadens intäkter minskar kraftigt snabbare än planerat.

I Västerås stads budget för 2012 har vi gemensamt prioriterat engångssats-ningar för att kunna för-bereda för framtida ökade kostnader för till exempel en omläggning av kollektivtrafiken (det så kallade SmartKoll). Engångssatsningarna ger också ett utrymme att snabbt kunna anpassa stadens budget till ett lägre inkomstläge.

Det är dags att redan nu förbereda det som kan komma, om alla de internationella ekonomiska signalerna slår in och påverkar stadens skatteintäkter. Det vill säga att redan innan styrelser och nämnder har tagit kommande engångssatsningar i anspråk, göra en översyn så att staden klarar ett positivt resultat 2012.

Engångssatsningar är kortare projekt under 2012 samt eftersatta underhållsåtgärder. Låt oss avvakta med delar av dessa och se om 2011 års resultat ger ett utrymme för dessa satsningar.

Västerås ska fortsättningsvis vara en stad som har en sund ekonomi och som inte behöver göra akuta besparingar i vår kärnverksamhet, utbildning och omsorg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel