Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Fler elever skapar utrymme för nya skolor

Den 14 april yttrade sig barn- och ungdomsnämnden till skolinspektionen om nya fri-skoleansökningar. Friskoledebatten ger i bland intrycket av att de kommunala skolorna kommer att slås ut. Debatten om fristående grundskolor har dessutom kommit att präglas av utvecklingen inom gymnasieskolan.

VLT frågar i en ledare den 15 april om vi från borgerligt håll är beredda att stänga alla kommunala skolor om de får för få elever. Det är en fråga som utifrån de nu aktuella ansökningarna saknar all relevans.

I Västerås går 85 procent av grundskoleeleverna i kommunal skola. Västerås har allt sedan Fryxellska skolans omstart 1992 haft fristående skolor. Därefter har nya skolor successivt etablerat sig och blivit en naturlig del av skolstaden Västerås. Även om nya fristående skolor etableras kommer de kommunala skolorna att dominera under lång tid framöver.

Situationen för grundskolan går inte att jämföra med den för gymnasieskolan. Dels har ökningen av antalet fristående gymnasieskolor varit betydligt snabbare än inom grundskolan och dels står gymnasieskolan, i motsats till grundskolan, inför en påtaglig elevminskning. Vad gäller grundskolan kan vi nu räkna med att elevantalet kommer att öka varje år under de närmast tio åren. Dessutom är barnafödandet nu det högsta på närmare 20 år.

När Västerås stad ska yttra sig till Skol-inspektionen är det viktigt att yttrandet är sakligt och belyser effekterna av nya skol-etableringar på ett allsidigt och neutralt sätt. Från Västeråsalliansens sida menar vi att det yttrande som de rödgröna drev igenom i barn- och ungdomsnämnden ensidigt betonar de risker som kan finnas i samband med nya skoletableringar.

När de rödgröna försöker sätta stopp för ytterligare fristående grundskolor drivs de av sin ideologiska övertygelse om att fri-stående skolor endast ska vara en marginell företeelse.

Västeråsalliansens säger inte ja till alla fristående skolor. Vi kräver att de skolor som startar ska ha förutsättningar för att bedriva verksamhet av hög kvalitet och ge sina elever en god utbildning. Vi vet också att det inte räcker med att skolinspektionen ger en skola tillstånd för att den ska kunna starta. En helt avgörande förutsättning är att elever söker sig dit.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel