Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M+FP+C: En röst på MP en röst på smutsig el

Med höstens budget och skuggbudgetar börjar vi äntligen få svar från oppositionen. Inte minst vad gäller energipolitiken.

Alliansen inser vikten av att behålla kärnkraften (som idag står för nästan 50 procent av Sveriges elförsörjning) under överskådlig tid. I de rödgrönas trojka vill alla partier avskaffa kärnkraften snabbt, Miljöpartiet omedelbart. I Ekots lördagsintervju den 31 oktober sade språkröret Maria Wetterstrand att de rödgröna vid en valseger kommer att förhindra att gamla reaktorer byts ut mot nya.

En avveckling av kärnkraften skulle innebära att våra industrier måste betala mycket mer för sin el och att Sverige skulle tvingas importera smutsig el från utlandet. Till och med journalisten och den kände miljöförkämpen Mark Lynas förordar numera kärnkraften som det bästa alternativet. Han anser att det vore vansinne att skrota några kärnkraftverk, eftersom det tveklöst skulle öka förbrukningen av bränslen som påskyndar växthuseffekten.

Det är precis det som har hänt i Tyskland, där de gröna drev igenom ett beslut om avveckling. Nu byggs där i stället kolkraftverk för att ersätta energibehovet. De gröna i Tyskland har i och med detta bidragit kraftigt till ökade koldioxidutsläpp.

Vårt svenska Miljöparti är dock inte konsekvent i sin hållning. När det gäller kärnkraftsfrågan vill de som sagt föra en politik som skulle vara en dödsstöt mot vår elberoende industri och dessutom öka koldioxidutsläppen. Samtidigt vill de höja skatten på bensin med hela två kronor litern. Vi repeterar: två kronor litern! Detta skulle slå stenhårt mot glesbygden och de som är beroende av bilen för att ta sig till och från arbetet. För alla dessa människor skulle ett bensinpris på närmare 15 kronor litern göra kommande bensinkortsräkningar ohanterliga.

Alliansregeringen står allt annat än handfallen på miljöområdet. Vi har höjt koldioxidskatten och vi satsar på elbilar och hybridteknik. Målet är att Sverige 2030 ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen. Vidare har vi inlett arbetet med att energieffektivisera hela Sverige.

Det finns stora möjligheter att spara både energi, miljö och pengar genom effektiviseringsåtgärder, och en rad sådana har presenterats för att vi ska nå de uppsatta målen.

Vi har även inlett utbyggnaden av ett så kallat tredje ben i svensk energipolitik. Än så länge har Sverige i princip burits upp av kärnkraft och vattenkraft. Vi kommer inte att klara oss utan dessa två ben under en lång tid framöver, men vår ambition är att den så kallade förnyelsebara energin, som bland annat består av vindkraft, solenergi och biobränslen, ska växa sig större och större. A och O är att inget i vår energipolitik ger ökade utsläpp av koldioxid i atmosfären. Regeringens ansvarsfulla miljöpolitik byggd på vetenskap står således mot en bakåtsträvande och populistisk politik, som har övergivits av flera av miljörörelsens tyngsta namn.

Vänstertrojkans samarbete går ut på att alla de tre partierna ska få gehör för sina hjärtefrågor. Eftersom den otroligt stora höjningen av bensinskatten är ett av Miljöpartiets viktigaste krav så kan ni räkna med en bil- och mackdöd om trojkan vinner valet 2010. Vi hoppas på och ber om ert stöd för att se till att det inte blir så.

Vi i Alliansen bedriver inte en politik som innebär att våra industriers kapacitet äventyras. Vi bedriver inte en politik som gör att vi måste importera smutsig el och som leder till att folk som är beroende av bilen får en skattesmäll på åtskilliga tusen kronor om året. Vi bedriver en politik som säkrar våra industriers elförsörjning, och som på sikt inte tvingar oss att producera smutsig energi. Detta är klimatsmart.

Jessica Polfjärd (M)

Staffan Anger (M)

Agneta Berliner (FP)

Jörgen Johansson (C)

riksdagsledamöter för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel