Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M + FP: Kärnkraft för klimat och jobb

I Västmanland är industrin av stor betydelse för jobb, tillväxt och välfärd. En av de viktigaste förutsättningarna för industrin är en god energitillgång till konkurrenskraftiga priser.

För att klara klimatutmaningen måste den svenska energimixen vila på tre ben. Vattenkraft, kärnkraft och förnybar energi. Svenska företag och medborgare måste kunna lita på att ha tillgång till el till rimliga priser. Alliansens energi- och klimatpolitik innebär en väl genomtänkt strategi för Sveriges framtida elförsörjning samtidigt som vi kraftigt minskar utsläppen av växthusgaser. Denna politik kritiseras av vänster-oppositionens riksdags-kandidater i den 7 augusti.

Den svenska kärnkraften står för nära hälften av Sveriges elproduktion. Den innebär att kärnkraften behöver vara en viktig del av svensk elproduktion under överskådlig tid om vi ska klara elförsörjningen och jobben. Eftersom reaktorerna behöver bytas ut av åldersskäl har Alliansen öppnat för möjligheten att tillstånd ska kunna ges för att ersätta nuvarande reaktorer i takt med att de når sin ekonomiska livslängd.

Vänsteroppositionen hävdar att de kan klara både jobben och klimatet utan kärnkraften. De skriver att ingen behöver oroa sig för elbrist när reaktorerna börjar stängas. Ändå redovisar Svenskt Näringsliv i måndagens Svenska Dagbladet att det genomsnittliga elpriset kommer att vara 19 procent högre med oppositionens politik jämfört med Alliansens. Till detta adderas att även hushållens kostnader för elcertifikaten kommer att bli högre och att utsläppen av växthusgaser från Norden riskerar att bli väsentligt högre.

Det är Pöyry, enligt Svenskt Näringsliv ett av de mest välrenommerade analysföretagen på området, som undersökt konsekvenserna av energi- och klimatpolitiken under de kommande 20 åren ur två scenarier som representerar de två politiska blocken. Oppositionens politik riskerar att stå Sverige dyrt i framtiden.

Västmanland behöver en realistisk politik som säkrar klimatsmart energiförsörjning för hushåll och industrin. Den politiken står Alliansen för.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel