Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M+FP: Vi tänker fortsätta att reservera oss mot förslag som går på tvärs mot skollagen och våra värderingar

I närmare 100 år har Socialdemokraterna styrt i Hallstahammar och Surahammar.

Nu tar ordförande i Kolbäcksådalens gymnasieförbund (Kantzowska gymnasiet) Leif Carlberg till brösttonerna och menar att problemen i gymnasiet i kommunerna är oppositionens fel.

Vi tackar för uppmärksamheten, men så stort inflytande tror vi inte att vi har haft på majo-ritetens politik.

Om vi förstår rätt har Carlberg själv deltagit i beslutet att Surahammar lämnar förbundet den 31 december 2011. Att det starkt bidragit till gymnasieförbundets bråda avveckling talas det tyst om.

Det har begåtts en rad misstag och felsatsningar i gymnasieförbundet genom åren. Man måste även som politiker kunna erkänna detta. Bland annat har man varit tondöv när det gäller friskolorna. Man måste möta konkurrensen i stället för att skylla på ele-vernas oförstånd när de har möjlighet att välja.

Snacket har handlat om att eleverna väljer friskolor i Västerås för att det finns affärer och kaféer som man kan hänga i. Det sägs sällan att man väljer en skola som har program som är intressanta, nyttiga och har bra kvalitet (om det inte gäller idrottsprogram förstås). Vi tror att eleverna är fullt kapabla att veta sitt eget bästa och göra kloka val.

Vi tror fortfarande att det bästa hade varit att lägga ned och starta om gymnasiet. Nu blev det en nedläggning av halva skolan och med yrkesprogram som inriktning och vi tänker inte motarbeta detta. Tvärtom ska vi komma med konstruktiva förslag för elevernas bästa. Det gäller att vi kan erbjuda attraktiva program med bra kvalitet som eleverna vill ha.

Vi vill också att det ska vara en blandning av kommunala skolor och friskolor, till och med i Hallstahammar och Surahammar. Det tror vi gynnar elevernas utveckling och ger lärarna en bättre arbetsmarknad.

Vad gäller PRIV är det Alliansregeringen och den nya skollagen som styr. Kapitel 17§2 som Carlberg hänvisar till handlar om introduktionsprogram till gymnasiet. Det är en helt annan sak än att ge obehöriga elever plats på nationella program i gymnasieskolan.

Leif Carlberg kan vara lugn. Vi lovar att även i fortsättningen reservera oss mot beslut som går på tvärs mot såväl skollag som våra politiska grundvärderingar.

Installera Hallstahammar 2.12 var överskriften på vår budget – det gäller även gymnasieskolan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel