Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M har varit sensationellt framgångsrikt.

Moderaterna satsar på att ta över Socialdemokraternas roll som bli det breda samhällsbärande partiet. Men Moderaterna framstår bara som Nya så länge motståndarna envisas med att säga att de inte har ändrat sig.

Moderaterna presenterade i går sina valaffischer och valupplägg. Budskapet på affischerna är Tillsammans, bra likt Socialdemokraternas ”Alla skall med” från förra valrörelsen.

I ett inlägg i Dagens Nyheter hävdar partisekreterare Per Schlingmann kaxigt att Moderaterna skall bli Sveriges samhällsbärande parti och få väljare i hela landet och bland alla grupper. Därför skall Moderaterna särskilt satsa på att nå fler kvinnor och minoriteter med rötter i andra länder.

Schlingmann menar att ett samhällsbärande parti inte bara skall företräda de egna väljarna. Moderaterna skall i stället i första hand tala för allmänintresset och partiet lyfter fram begreppet ”Hela Sverige”. Moderaterna skall fortsätta att förändras och vara öppna för att ompröva politiken på fler områden. Därför möter partiet även den här gången väljarna som de Nya moderaterna.

Hittills har Moderaterna varit sensationellt framgångsrika. Vem hade för några år sedan trott att de skulle utmana Socialdemokraterna, som har dominerat svensk politik sedan början på 1930-talet?

Men i de senaste opinionsmätningarna är det dött lopp mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Medan Socialdemokraterna har förlorat väljare sedan de bidade ett rödgrönt alternativ har Moderaterna befäst sin ställning som det i särklass största borgerliga partiet.

Det har dock sina risker att företräda allmänintresset. För den som försöker tala för alla riskerar att tala för ingen. De andra borgerliga partierna har också försökt muta in traditionella ”moderatfrågor” som starkare försvar, avskaffad värnskatt, uppluckrad Las eller försvar för det traditionella äktenskapet.

Det borde inte heller i längden vara möjligt framstå som ”Nya”. Moderaterna gick till val på detta tema och har regerat i flera år som ”de Nya moderaterna”. Att vara samhällsbärande är inte heller i första hand att vara ”ny och spännande”, utan prövande, försiktig och måttfull (moderat i ordet egentliga betydelse).

Socialdemokraterna har talat om samma gamla högerpolitik med ständigt sänkta skatter och de har gått till angrepp mot ”Moderatledda” allianser. De lyfter också fram försämrade statsfinanser och ökad arbetslöshet som exempel på att den här borgerliga regeringen egentligen inte skiljer sig från tidigare.

Visst finns det områden, som bistånd, där det finns drag av de ”gamla” Moderaterna och Alliansregeringen har onekligen sänkt en hel del skatter.

När det gäller synen på statsbidrag till kommunerna, arbetsrätt eller avvägningen mellan sänkt värnskatt och andra sänkta skatter kan Moderaterna dock peka på att politiken verkligen har lagts om och blivit mer mitteninriktad.

Nästan varje dag kommer rapporter som visar att ekonomin återhämtar sig och att statsfinanserna är i bättre ordning än i de flesta andra rika länder. Socialdemokraternas överdrivna retorik har nog därför oavsiktligt snarare hjälpt än stjälpt Moderaterna.