Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Jobb, utbildning och miljö står på vår agenda

Världen har gått igenom en svår ekonomisk kris.

Det har drabbat Västmanland och hela landet men tack vare en ansvarsfull politik i Sverige, landstinget Västmanland och i Västerås kommun har vi bättre möjligheter än andra att göra framtiden riktigt bra.

Den viktigaste uppgiften framöver är att skapa förutsättningar för ett gott liv och ökad valfrihet för alla. Att få makten över sitt liv innebär att få göra egna val men också att ha ett jobb att gå till.

En grupp som alltid är särskilt utsatt i lågkonjunkturer är ungdomar, med hög arbetslöshet som följd. Mycket har gjorts för ungdomar under den tid Alliansen har haft makten. Till exempel har regeringen halverat arbetsgivaravgifterna för unga för att det ska bli lättare för oss på arbetsmarknaden. Utöver detta har jobbgaranti för ungdomar införts efter tre månaders arbetslöshet. Det är bra men det räcker inte!

Vi vill fortsätta att göra det billigare att anställa ungdomar och vi vänder oss kraftigt emot den ungdomsskatt som oppositionen vill införa. En ungdomsskatt kommer inte att leda till lägre arbetslöshet för ungdomar. Tvärtom kommer det att vara ett kraftigt slag mot en grupp som redan idag har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Oppositionens logik är hopplös: hur gör man det lättare för unga att få ett jobb genom att göra det dubbelt så dyrt att anställa dem? Det måste istället bli lättare att anställa, enklare att starta företag och mer lönsamt att jobba.

Med jobbskatteavdraget, som oppositionen motarbetar, har många fler fått råd att välja miljövänligt. Vi vill behålla kärnkraften och inte, som oppositionen, avveckla den. Vi ska, genom att göra ekonomin grön, skapa fler jobb. Oppositionens miljöpolitik riskerar hela den svenska basindustrin. 300 000 jobb riskerar att försvinna om vi tar bort kärnkraften på det sätt som oppositionen vill göra.

Vi vill inte genomföra Vänsterpartiets krav på sprututbytesprogram och införa halvtidsfrigivning av brottslingar. Det skapar inte ett tryggt samhälle. Vi vill skapa ett tryggare och bättre samhälle bland annat genom fler poliser men också i skolan genom en bättre lärarutbildning, fler lärare och mer kontakt mellan skolan och näringslivet. Detta leder enklare till ett jobb, vilket skapar trygghet och ökad makt över sin egen tillvaro.

Vi vill även satsa mer på forskning och lärarledd undervisning på högskolan. Det bästa sättet att motverka missbruk och utanförskap är genom att skapa jobb, satsa på skolan och på barn- och ungdomspsyk. Missbruk börjar ofta när dessa inte fungerar.

Mycket bra har hänt under snart fyra års tid, men det finns fortfarande mycket som behöver förändras till det bättre och därför tycker vi att det är viktigt att Sverige jobbar. Jobb skapar resurser till välfärd och lägger grunden till ett tryggt och stabilt samhälle.

Vi behöver din röst! Får vi ditt förtroende lovar vi att fortsätta låta människor som jobbar behålla mer pengar i plånboken, fortsätta satsa på skolan och jobba för en miljöpolitik som är seriös och faktiskt fungerar. Vi vänder oss emot Maria Wetterstrands, Peter Erikssons, Mona Sahlins och Lars Ohlys recept på en minskad ungdomsarbetslöshet som innebär att det blir dubbelt så dyrt att anställa unga.

Allting börjar med jobben. Om oppositionen vinner valet riskerar en hel generation att gå utan jobb. Detta kommer att leda till större problem och en nedmonterad välfärd, för vem ska betala välfärden när ingen jobbar?

Mikael Andersson Elfgren, ung kandidat i valet till landstingsfullmäktige

Sverre Royen Linton, ung kandidat i valet till riksdagen

Caroline Högström, ung kandidat i valet till Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel