Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: Könsseparerade badtider av kulturella skäl är två steg tillbaka

Artikel 54 av 81
Striden om kvinnobadet
Visa alla artiklar

I kommunal egenregi ska jämställdhet råda

Annons

Svar till Hanna Larsson med flera den 2 mars. Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen. Svenskarna har jobbat hårt för att komma dit och det är något som vi är stolta över.

Arbetet för jämställdhet och integration är en ständig kamp som förs i samhället. Därför är det ett direkt misslyckande om kvinnor inte känner sig trygga i att kunna besöka de kommunala baden under ordinarie öppettider.

När jämställdhet inte längre är normen och en kommun tar den enkla lösningen, istället för att ta tag i frågan, blir resultatet bland annat badtider dit endast kvinnor är välkomna. 

Det har framkommit i bland annat intervjuer i VLT och SVT att kvinnor av religiösa skäl inte tillåts bada tillsammans med andra och i synnerhet när män eller pojkar äldre än fyra år också finns i lokalen.

I säkerhetsföreskrifter som gäller för Lögarängsbadet står det att Barn under tio år får endast vistas på badet i vuxens sällskap (över 18 år). Det gör att en kvinna med en son upp till 10 år får ta med sig sin son till damernas omklädningsrum.

Under de separerade könstiderna gäller däremot att endast pojkar upp till fyra år är välkomna att bada vid dessa tillfällen. Därmed så sexualiserar indirekt det kommunalt finansierade Lögarängsbadet pojkar från fem års ålder.

Könsseparationen av detta slag riskerar att få negativ inverkan på jämställdhet och integration. Istället för att uppmuntra jämställdhet har Lögarängsbadet anpassat sig till något som riskerar att förstärka kulturell inflytelse på dessa kvinnors vardag.  

Politiker från (S) och (MP) har sagt i kommunfullmäktige att de könsseparerade badtiderna har skett för att öka simkunnigheten. Under Nämnden för idrott och friluftslivs senaste möte framkom det att det inte skett någon simundervisning under de könsseparerade badtiderna.

Under de könsseparerade badtider där stadens anställda har ansvaret får endast kvinnliga badvakter/badpersonal arbeta. Till skillnad från ordinarie tider där både manlig/kvinnlig personal förekommer i båda omklädningsrummen.

Här sker också en särbehandling av de kvinnor som är anställda. De tvingas jobba när deras manliga kolleger får vara ledig.

Att ha könsseparerade tider på grund av kulturella skäl blir då två steg tillbaka. En del personer vill jämföra med Kristiansborgsbadet med Romerska dagspa. Där kan textilfritt bad förekomma.

Vid Kristiansborgsbadet finns det bara kvinnlig personal och de får jobba även när det är herrtid, eller mixtid. Åldersgräns utan målsmans sällskap 18 år och i målsmans sällskap 13 år. Så återigen kan vi konstatera att Lögarängens femårsgräns är speciell.

Det är tydligt att Lögarängsbadet har anpassat sig till könsseparation med något annat skäl än vad som är standard på övriga tider och badhus. Allt tyder på kulturella och/eller religiösa förtecken. Religiösa regler ska inte styra offentlig verksamhet. Det är det vi moderater har reagerat på. 

Om någon privatperson eller förening vill hyra en anläggning för eget arrangemang under eget ansvar som bad eller innebandy i en idrottshall, så är det helt okej om det finns lediga tider. Flera föreningar bland annat Rotary, Västmanlands idrottsförbund och Röda Korset har tillsammans med Västerås simsällskap simundervisning för kvinnor.

I offentlig finansierad kommunal egenregi så som Lögarängsbadet ska inte kvinnor behöva hänvisas till särskilda rum. Här ska jämställdhet råda. 

Läs också: Varför kan inte jag få gå till badhuset?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons