Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Många vägar till ett friskt och aktivt liv

Efter den senaste tidens debatt om sjukförsäkringen har alternativen blivit allt tydligare. En aktiv sjukförsäkring med insatser och rehabilitering utifrån individens förutsättningar står mot en passiv sjukförsäkring utan stöd för den enskilde.

Regeringen har genomfört en sjukförsäkringsreform som sätter varje människas behov av stöd och hjälp i centrum. Samtidigt har skyddet för de allvarligt sjuka stärkts. Som svar på detta har socialdemokraterna lämnat en skiss som inte kan beskrivas på något annat sätt än som en återgång till deras gamla politik. En politik som de dessutom – med goda skäl – påstår att de inte längre vill kännas vid.

Socialdemokraternas sjukförsäkring ledde till att 140 personer om dagen förtidspensionerades. Människor ställdes åt sidan för all framtid, utan att ens ha fått frågan om vilka insatser de behövde för att förbättra sin situation. Det var en cynisk politik som gömde problemen och glömde människorna. Sammanlagt förtidspensionerades över en halv miljon personer och 200 000 personer var sjukskrivna.

Socialdemokraternas egna socialförsäkringsutredning, ledd av den tidigare sjukförsäkringsministern Anna Hedborg (S), sammanfattar den gamla sjukförsäkringen med de dräpande orden ”ett svart hål av väntan”. Och sanningen är just denna; Under Socialdemokraternas tid väntade alltför många människor förgäves i åratal på stöd och insatser som hade kunnat ge dem en bättre tillvaro. Så kunde det givetvis inte fortsätta.

Ledorden för den nya sjukförsäkringen är trygghet, många vägar tillbaka till arbetslivet och individuellt anpassat stöd. Det handlar om att möta den sjukskrivnes behov och tillvarata den arbetsförmåga som finns. Med den nya sjukförsäkringen har många nu för första gången fått en ärlig chans att komma tillbaka till arbetsgemenskap, en lön att leva på och ett friskare liv.

För att lyckas med detta har vi gjort den största satsningen någonsin på rehabilitering, gett ökade resurser till vården för att korta väntetiderna och satsat på förebyggande insatser inom företagshälsovården.

Vi har dessutom skapat nya rehabiliteringsmöjligheter genom att bygga en bro mellan de myndigheter som de sjukskrivna möter: Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

För den enskilde innebär detta ett personligt bemötande och särskilt stöd efter behov. Det kan handla om allt från rehabilitering till arbetsträning. Vissa insatser kan leda till att man kommer ett steg närmare ett arbete, andra till att klarlägga den enskildes förutsättningar.

Socialdemokraterna har ibland felaktigt framställt den nya arbetslivsinriktade rehabiliteringen som en slutpunkt inom trygghetssystemen. Det är därför viktigt att understryka att det naturligtvis även fortsättningsvis finns en väg tillbaka till sjukförsäkringen för den som av olika skäl är för sjuk att arbeta. Det handlar i grund och botten om att ingen ska kunna glömmas bort i systemen och att alla förtjänar att bli sedda och få hjälp.

Självklart kommer inte heller någon som har permanent nedsatt arbetsförmåga eller som är allvarligt sjuk att förväntas arbeta, utan dessa har rätt till ersättning – utan tidsgränser.

Vi ser redan nu att Alliansregeringens politik ger resultat. I Västerås är 1 711 personer sjukskrivna i dag. Det är en minskning med 1 271 personer sedan 2006. Vi följer utvecklingen mycket noga för att kunna fortsätta ge anpassade insatser och förbättra samarbetet mellan sjukvården och de myndigheter som finns till stöd för de sjukskrivna.

Cristina Husmark Pehrsson

socialförsäkringsminister (M) 

Elisabeth Unell

kommunalråd (M) Västerås stad

 Hans Strandlund

gruppordförande (M) Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel