Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Motverka barnfattigdomen genom ökad sysselsättning

Vi moderater vill ha ett Sverige där alla barn kan känna trygghet. Vi anser att det bästa sättet att förebygga och minska barnfattigdom är att få fler i arbete. Fler föräldrar som arbetar genererar trygghet i vardagen för hela familjen och är den bästa fördelningspolitiken på lång sikt då bidragsberoendet sjunker samtidigt som inkomstskillnaderna avtar.

Fattigdomen bland barn har halverats från toppnoteringen under Göran Perssons regering år 1997, då 432 000 barn räknades som fattiga, till 2008. Men barnfattigdomen har tyvärr inte varit undantagen den ekonomiska krisen. Oavsett om man mäter barnfattigdom i relation till andra eller i absoluta tal finns det för många barn i Sverige som räknas som fattiga.

Regeringen har genomfört flertalet reformer för att vidhålla en stark välfärd. Genom att minska utanförskapet och stärka arbetslinjen kan vi möta barnfattigdomen. Jobbskatteavdraget är ett bra exempel som, enligt Riksdagens utredningstjänst, minskat barnfattigdomen med 13 procent från 2007 till 2010. Detta har varit en viktig reform för att förbättra ekonomin för familjer med små marginaler. En undersköterska har exempelvis fått motsvarande en extra månadslön kvar efter skatt varje år.

Utöver våra satsningar på fler i arbete, som exempelvis rot- och rut- avdragen, halverad restaurangmoms och sänkta arbetsgivar-avgifter riktar vi särskilda satsningar till barnfamiljer. Olika familjer har olika behov och därför bygger vår politik på breda reformer och särskilt stöd till dem som behöver det mest.

Familjer med många barn utgör en förhållandevis stor andel av de hushåll som har en låg ekonomisk standard. I juli förra året förstärkte vi därför flerbarnstillägget i barn-bidraget, med 50 kronor per månad för det andra barnet, 100 kronor per månad för det tredje, 150 kronor per månad för det fjärde och med 200 kronor per månad för det femte barnet och varje ytterligare barn.

För att stärka ekonomin för barnfamiljer än mer höjs också bostadsbidragets särskilda bidrag för barnfamiljer från den 1 januari 2012. Detta med upp till 350 kronor per månad för familjer med ett barn, 425 kronor per månad för två barn och 600 kronor per månad för tre barn eller fler.

Vi fortsätter prioritera en god tillgång till barnomsorg, skola och sjukvård som utgör en nödvändig grund för alla barnfamiljer. Det i särklass viktigaste verktyget för att motverka barnfattigdomen är att driva en politik som ger föräldrar möjlighet till jobb och en möjlighet att kunna leva på sin egen lön.

Jobbskatteavdraget har gjort det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete men det är fortfarande många som har svårt att få vardagsekonomin att gå runt. Vi vill därför fortsätta stärka incitamenten för arbete genom lägre skatter för låg- och medlemsinkomsttagare med hjälp av ett femte jobbskatte-avdrag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel