Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Nuläget bättre än vad Sven Larsson redovisar

Den socialdemokratiske partiveteranen Sven Larsson, Arboga, kritiserar mig och den förra majoriteten för ledningen av landstinget. Arvet är dystert, skriver Larsson.

Under mina drygt 2,5 år som landstingsstyrelsens ordförande hade vi att hantera stora utmaningar. När jag tillträdde pågick sjuksköterskestrejken.

Därefter inträffade finanskrisen, global lågkonjunktur och pandemin samtidigt som vi genomförde det största investeringsprogrammet i modern tid, med om-fattande investeringar i ny utrustning, ny vårdbyggnad i Västerås och ny rättspsykiatrisk enhet i Sala för att ta några exempel.

Samtidigt har det gjorts satsningar på patientsäkerhet, nya driftformer, vårdvalsreform, utbildning och nya metoder: Till och med Larssons egna partikollegor har offentligt erkänt att landstingets ekonomiska resultat var bra.

Att landstinget dessutom ligger i topp vad det gäller de medicinska resultaten måste väl också Larsson hålla med om är positivt. Det var en stor sak att en av våra enheter fick utmärkelsen Guldskalpellen för sina insatser.

Vi satte målet högt 2009 – att landstinget skulle vara ett av de främsta landstingen i landet. Som Larsson mycket väl vet så nås inte ett sådant mål på ett år eller två, särskilt när landstinget dessförinnan styrts i nära 90 år av Socialdemokraterna.

Västmanland redovisar höga siffror när det gäller patienters nöjdhet.

Tillgängligheten inom primärvården var mycket riktigt ett problem när vi tog över och är det även nu. Trots att vi införde en hel del förändringar för att förbättra resultaten. Nuläget är bättre än vad Larsson redovisar.

Nya skärpta regler infördes – nu är det andra som får skörda resultaten – men så är det i politiken.

Partiveteranen Larsson slår sig för bröstet och lovar att han och partiet kommer att lyckas bättre med att leda landstinget jämfört med den tidigare majoriteten. Siffrorna pekar så här långt nedåt och ambitionsnivåerna i den landstingsplan som presenterades av de rödgröna imponerar inte.

Från Alliansens sida kommer vi att fortsätta att driva våra idéer för att utveckla landstinget till ett av Sveriges främsta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel