Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M och L: Tystnadskultur ända upp i styrel(s)erummet

I olika reportage har VLT rapporterat om en tystnadskultur inom äldreomsorgen i Västerås. Personalens larmsignaler uppges ha tystats ned för att sedan inte se dagens ljus. Liberaler och Moderater, som är i opposition till nuvarande S-styret (S-MP-C-KD), har i styrelsen för Västerås Stad Vård och Omsorg med oro försökt få information utifrån det som rapporterats men mötts av samma tystnad.

I ett gemensamt nämndinitiativ har Liberaler och Moderater krävt att få en rapport om vilken uppföljning som gjorts i samband de med avvikelser som VLT redogjort för och vilka åtgärder som vidtagits. S-styret har avslagit begäran om information och valt att tysta ned den mycket tydliga signalen om att informationen till de förtroendevalda politikerna i styrelsen brister.

S-styret har avslagit begäran om information och valt att tysta ned den mycket tydliga signalen

Den information som lämnats handlar om en generell redogörelse för det systematiska kvalitetsarbetet samt en beskrivning av ett fiktivt fall för att åskådliggöra hur avvikelsehantering går till. Någon beskrivning av verkligheten för våra äldre eller om reportagen har föranlett någon förändring har inte lämnats.

Antingen tillmäts det som VLT granskat ingen vikt av S-styret eller så har inga åtgärder vidtagits att rapportera om. Tystnad och nedröstade förslag om information ger hursomhelst inte svar på de här viktiga frågorna.

Moderater och Liberaler kräver nu en extern, oberoende granskning av Västerås Stad Vård och Omsorgs utförande av äldreomsorgen i Västerås Stad. Håller systemen för avvikelsehantering vad de lovar så har S-styret inget att frukta. Håller det inte så är en oberoende, extern utvärdering väl investerade medel och vinnarna är Västerås äldre.

En majoritet kan tysta ner bra förslag för att själv slippa ta ansvar, men det går inte att tysta ned en opposition som tar ansvar för de äldre.

det går inte att tysta ned en opposition som tar ansvar för de äldre.

Västerås ska vara en bra stad att åldras i!

Anna Nordin (M)

Berit Gestrin (M)

Leif Ringström (M)

Jacob Axelson (L)

Therese Siverbo (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel