Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M prioriterar kontanta stödet

Efter valet har Västerås fått en ny nämnd för idrott- och friluftsliv och som hanterar många frågor som intresserar västeråsarna.

I det arbetet har föreningslivet särskilt stor betydelse. Det ger barn och ungdomar möjlighet till en meningsfull fritid och det bidrar till samhällsengagemang och ansvarstagande.

Idrotten främjar goda och aktiva vanor, och lägger grunden för god hälsa hos barn och ungdomar. Elitidrotten skapar goda förebilder som marknadsför Västerås.

Det är dock viktigt att ungdomar inte pressas att börja elitidrotta för tidigt och vi vill starta ett arbete för att minska ätstörningarna inom idrotten.

Vi moderater vill underlätta för fler att vara aktiva. Det ideella arbete som engagerade västeråsare utför som tränare, ledare och funktionärer är ovärderligt.

Vi prioriterar det kontanta stödet till föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Vårt mål är att det ska öka med minst 10 procent under mandatperioden.

Vintern erbjuder rika möjligheter till friluftsliv genom skridskoåkning på Mälaren eller skidåkning i våra skidspår. Det finns en stor potential att utveckla vinterstaden Västerås.

Vi uppmuntrar initiativ som Västerås ideella plogare som underlättar möjligheterna att åka långfärdsskridskor på Västeråsfjärden. Vi vill förbättra förutsättningarna för skidåkning i Västerås.

Inför vintersäsongen håller staden på att ordna ett konstsnöspår på Rocklunda. Intressenterna bakom Vedbobacken har tagit initiativ till att höja backen med runt 10 meter.

Vi är positiva till det projektet. Vi ställer oss positiva till en skidtunnel i Västerås om det genomförs på ett för skattebetalarna ansvarsfullt sätt.

Vi moderater vill göra öarna i Mälaren mer lättillgängliga genom att röja upp sly och låta djur beta. För den med egen båt eller kajak öppnar sig stora möjligheter till naturupplevelser.

För att utveckla Västerås som besöksmål för båtfolket behöver gästhamnen utvecklas. Även i framtiden ska det vara möjligt att ha vinterförvaring av båtar vid Lögarängen. Ytor som används för vinterförvaring ska sommartid kunna användas för arrangemang eller parkering.

Många föreningar kämpar med en ansträngd ekonomi. För att stärka föreningarnas ekonomiska förutsättningar vill vi ha en restriktiv hållning vad gäller nya anläggnings- satsningar.

Befintliga satsningar bör dock genomföras. Vi moderater ser positivt på att idrottsföreningar tar över drift, skötsel eller ägande av anläggningar.

Det måste finnas enklare idrottsmiljöer för spontanidrott i stadsdelarna. Vi vill utvidga möjligheten för enskilda västeråsare att ta ansvar för att sköta exempelvis tennisnät eller spolning av isplaner men att staden tar ansvar för att tillhandahålla utrustning. Tider för allmänheten bör införas på vissa konstgräsplaner och friidrottsbanor.

Västerås fritidsgårdar gör ett utmärkt arbete. Öppethållande i samband med större helger och lov är ett sätt för att hindra att ungdomar hamnar i missbruk.

Det är bra fritidsgårdar också ger stöd som uppmuntrar till skolarbete och läxläsning. Det är viktigt att staden har ett gott samarbete med föreningar och entreprenörer som vill utveckla friluftslivet i Västerås.

Det finns gott om rekreationsområden och vandringsleder i stadens närhet. Ängsö är ett älskat utflyktsmål med populära vandringsleder och badplatser.

Vi moderater vill att Westmannastiftelsen ska kvarstå som ägare till Ängsö.

Bruksleden är omtyckt av många och ska hållas i gott skick. Vi vill gärna att en vandringsled längs Svartån från Rönnby till Skultuna skapas för att göra den vackra Svartådalen mer tillgänglig.

Vi moderater arbetar för att föreningslivet ska ha goda villkor i Västerås. Vi kommer i nämnden att jobba för att Västerås åter blir en idrottsstad och för att stärka möjligheterna till friluftsliv för alla västeråsare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel