Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Regional utveckling på väg framåt

Mellan landstingen i Mälardalen pågår ett intensivt regionalt utvecklingsarbete, delvis i ny form men också genom att ta vara och utveckla de samarbetsprojekt som funnits sedan tidigare.

Redan idag äger de samverkande landstingen i Västmanland, Sörmland och Örebro trafikbolag tillsammans med uppgift att svara för kollektivtrafik med buss. När det gäller tågtrafik sker samarbetet mellan länen i Mälardalen i form av Mälab. Tåg i Bergslagen är ytterligare ett sätt att samarbete inom kollektivtrafikområdet.

Landstingen i Sörmland och Västmanland fördjupar samarbetet inom en rad nya områden. Båda landstingen har blickarna riktade mot Stockholm. Tillsammans söker vi nu nya samverkansprojekt med Stockholm och Örebro. Det handlar om regionalt utvecklingsarbete som syftar till att skapa vinna-vinna situationer för de samverkande landstingen.

Strategin bygger på att leta fram avgränsade projekt på lägsta möjliga nivå och att verksamhetsansvariga i de olika landstingen sätter sig ner och samtalar om möjliga lösningar. Det sker inom områden som kollektivtrafik, hälso- och sjukvård, kultur, personalförsörjning, utbildning och inköp. Vi för diskussioner om gemensamt filmarkiv, hemslöjdskonsulenter, upphandling och vårdval över länsgränserna. Ett förslag om senior consulting/bemanningsföretag tillsammans med landstingen i Stockholm, Örebro, Sörmland och Västmanland behandlas under september av landstingsstyrelsen.

Landstingen Sörmland och Västmanland är likvärdiga i storlek och struktur. Våra organisationer liknar varandra. Så också problemen och möjligheterna. Våra enheter är små och var och en sårbara, i jämförelse med andra dyra och vi brottas med samma problem när det gäller kompetensutveckling. Kort sagt: Vi har samma uppgifter och löser dem på samma sätt.

Redan i dag träffas landstingsstyrelserna för Sörmland och Västmanland för gemensamma avstämningar och diskussioner. Beslut tas om uppdrag och uppgifter till tjänstemännen för verkställande eller avrapportering.

Erfarenheter av vårt samarbete så här långt är goda. Efter att bland annat ha genomfört en framgångsrik upphandling av högspecialiserad vård under 2009 går vi nu vidare med nya projekt. Inom kort läggs förslagen fram om bildande av en gemensam upphandlingsavdelning mellan de båda landstingen. Diskussioner förs om finansiellt samarbete och att ta vara på samverkansfördelar när det gäller personalhälsa och hjälpmedelsverksamhet. Gemensamma chefsutvecklingsprogram är på väg fram.

Båda landstingen har bolagiserat sin folktandvård. Ett naturligt nästa steg är att fusionera de båda bolagen med landstingen som ägare.

Vårt partnerskap tar sig också uttryck som att vi stämmer av med varandra om samverkansprojekt med övriga landsting i regionen. Det kan röra sig om ställningstagandet om hur landstingen ska lösa tvätten av patient- och personalkläder, ambulansupphandling, finansiering av tåginköp och regionvård etcetera.

Min avsikt och syftet med vår politik är att fördjupa samarbetet ytterligare till nytta för medborgarna i landstinget.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel