Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: S-styret tar lättvindligt på hyreskontrakt

Nya Lögarängsbadet blir dyrare

Västerås behöver ett nytt badhus vid Lögarängen, ett bad för alla, både motionssimmare och tävlingsidrottare. Badhus är stora investeringar och det är därför extra noga att se till att hålla nere kostnaden för skattebetalarna.

Vi moderater är tydliga, alla underlag måste vara tillgängliga för nämnden inför beslut och vi måste försöka begränsa omfattningen på investeringen. Redan innan första spadtag har tagits ser vi att kostnaderna sticker iväg. Lögarängsbadet har gått från en investering på dryga 350 miljoner kronor till 395 miljoner kronor.

Vid senaste möte med Nämnden för idrott och friluftsliv togs beslut på en offert för ett hyresavtal med en hyra på omkring 23,5 miljoner kronor per år. Underlaget inför beslut var en tabell med några nyckeltal med tre olika scenarier.

Vi ställde då frågor om varför man valt ett visst alternativ men ingen från S-styret eller tjänstemän kunde svara på våra enkla frågor. Siffrorna i kalkylen stämde inte överens med siffrorna i offerten.

Hyrestiden som årskostnaden gäller för saknades. Däremot stod det avskrivningstid 33 år. Dessutom fick vi en muntlig information om driftskostnader utöver hyra/ årskostad på omkring 4,5 miljoner kronor per år för badet.

Det vill säga den egentligen kostnaden är 28 miljoner kronor per år, men för vilken tid eller vilken indexuppräkning det är framkom inte. Det är oansvarigt att som ansvariga i en nämnd ta beslut som man inte vet vad de innebär. Vi moderater såg oss därför tvingade till att avslå beslutet, detta efter att vårt yrkande om återremiss för att få ett svar på våra frågor om hyresofferten avslogs av s-styret.

Det är anmärkningsvärt att (S)-styret inte ger nämnden ett bättre underlag inför beslut som binder Västerås skattebetalare till stora belopp i många år framöver.

Läs också: Gamla Lögarängsbadet ska rivas - men vad händer med en "baddare i badet"?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel