Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Samarbete för miljöns skull med moderat politik

Sverige har under ledning av alliansen blivit det land som har den absolut mest ambitiösa miljöpolitiken i världen.

Moderaterna har drivit på för ambitiösa klimatmål och exporterar vårt miljökunnande till hela världen. Genom att exportera vår erfarenhet och kunskap hjälper vi till att lösa globala miljöproblem som berör oss alla. Alliansregeringen har en tydlig energipolitik med tre grundpelare. Vattenkraft, kärnkraft och förnyelsebar energi.

Oppositionens politik är oklar. Till skillnad från socialdemokraterna vill Miljöpartiet stänga ner kärnkraften genast. Detta är en åtgärd som inte bara skulle hota den så viktiga basindustrin och dess 300 000 jobb, utan även göra Sverige beroende av smutsig importerad fossileldad el från Tyskland och Polen. LO-facken, som är Socialdemokraternas viktigaste samarbetspartner och finansiärer, säger i sin tur nej till nedlagd kärnkraft. Hur tänker Socialdemokraterna göra? Gå med på Miljöpartiets politik eller gå på LO:s linje? Vänsterblockets politik skulle troligen leda till minskad tillväxt och en nedmonterad välfärd för Sverige.

Miljöpartiet säger nej till investeringari andra länder som en del av den svenska klimatpolitiken och tillsammans med övriga vänsterpartier vill de minska Sveriges export av energi till andra länder. Sverige har möjlighet att exportera miljövänlig energi till andra länder och på så sätt hjälpa dem att minska sina utsläpp. Genom att säga nej till den här exporten säger också vänsterpartierna nej till ett renare Europa med 176 miljoner ton i minskade koldioxidutsläpp. Svensk energi genererar 50 gånger mindre koldioxidutsläpp än kolkraften.

Vänsteralliansen tror att Sverige kan isolera sig från klimatproblemen genom att föra en nationalistisk och trångsynt politik. Denna politik är inte bara egoistisk utan även ineffektiv. Vi Moderater vet att miljöproblem inte har några gränser och jobbar därför för globala lösningar på ett globalt problem.

Sverige har en viktig roll att spela, både som drivande politisk kraft och som exportör av både miljövänlig energi och klimatsmart teknik. Vi tillsammans i alliansen tycker, till skillnad från vänsterpartierna, att Sverige ska vara med och spela denna viktiga roll istället för att bara stå och se på. Världen vinner inte klimatmatchen med Sverige på avbytarbänken!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel