Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Självklart ska vi göra så mycket nytta som möjligt i FN

Socialdemokraterna Urban Ahlin och Olle Thorell skriver om Sverige och FN. De anser att profilen måste vässas. En hel del återstår att göra.

Samtidigt är FN, som påpekats, inte starkare än vad medlemsstaterna tillåter. Några få länders vetorätt i säkerhetsrådet försvårar onekligen. Så har det exempelvis varit när det gäller konkreta åtgärder mot Syrien.

Som stor givare och med lång tradition av ett omfattande engagemang har Sverige en viktig roll att spela i reformeringen av FN-systemet. Vårt land har också tagit ansvar i olika insatser baserade på FN-resolutioner. Militära handlingar som röstats igenom i riksdagen med breda majoriteter där Socialdemokraterna och Moderaterna ett antal gånger stått sida vid sida. Så har det varit ifråga om Afghanistan och Libyen.

Därför är det också bra att Sverige fortsatt tar ledarskap för gemensamma projekt såsom den nordiska stridsgrupp som ställts till EU:s förfogande. Här förvaltar Alliansen vidare en tradition som inleddes under Björn von Sydows (S) tid som försvarsminister. Vi hoppas att Sverige kan axla nytt ansvar för en nordisk stridsgrupp 2014.

Socialdemokraterna önskar att Sverige ska försöka att på nytt ta plats i FN:s säkerhetsråd. Självfallet ska vi göra så mycket nytta som möjligt.

Moderaterna vill se ett starkare FN som värnar om principen om skyldigheten att skydda. Världen måste kunna skydda människor som utsätts för stort lidande orsakat av till exempel inbördeskrig eller förtryck från den egna staten.

I yttersta fall kan detta även innefatta militära insatser. Ett mandat från FN:s säkerhetsråd ska alltid eftersträvas vid sådana insatser och de måste ta sin utgångspunkt i FN-stadgans principer.

FN har sin betydelse. En nordisk stridsgrupp 2014 under svensk ledning kan vara ett viktigt verktyg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel