Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M tappar mest - rödgröna ökar

Det rödgröna blocket ökar sin ledning över Alliansen i SCB:s stora opinionsmätning.
Moderaterna tappar mest.

Skillnaden mellan blocken har ökat till 3,5 procentenheter. Det är en fördubbling jämfört med SCB:s senaste mätning i maj. De rödgrönas växande ledning beror framför allt på att Moderaterna tappat 1,9 procentenheter och får 22,8 procent av stödet om det skulle ha varit val i dag

Den förändringen är statistiskt säkerställd. Det är även Centerns uppgång med en procentenhet. Partiet får 7,1 procent och har huvudsakligen tagit väljare från Moderaterna.

Jag tar det som en tydlig signal om att vi behöver jobba hårdare, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Tuffare politik

Moderaterna har på senare tid profilerat sig med en tuffare migrations- och integrationspolitik, samtidigt som Centern kritiserat åtstramningar som drabbar familjeåterföreningar. Detta tycks ha gynnat C och missgynnat M.

Och det är Moderaternas dilemma i ett nötskal. Redan i valet 2014 tappade M till SD. Sedan dess har partiet tappat ytterligare 2 procent till SD. För att återvinna dessa väljare har man skärpt sin migrationspolitiska profil, vilket i den här mätningen tycks ha stoppat flödet till SD. Men i gengäld förlorar man då de väljare som inte gillar skärpningen.

MP ned

I det rödgröna blocket går Vänsterpartiet fram och får 7,7 procent, en säker uppgång med 0,9 procentenheter. Socialdemokraterna och Miljöpartiet backar något och ligger nu på 29,2 respektive 4,5 procent. Deras förändringar jämfört med i maj är dock inte statistiskt säkra.

Det viktigaste är inte vem som vinner i opinionsmätningar, utan det viktiga är att vi ställer om Sverige i hållbar riktning, och det tror jag väljarna ser, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind.

Sverigedemokraterna får 17,5 procent av rösterna, en svag uppgång jämfört med maj-mätningen. Inte heller den uppgången är säker.

Gruppen Övriga får en statistiskt säker uppgång med 0,8 till 3,2 procent. Här finns framför allt Feministiskt initiativ, även om SCB inte särredovisar det.

Fler män för SD och M

Jämför man SCB:s novembermätning med valresultat från 2014 finns det desto fler säkra förändringar. Den stora vinnaren är då Sverigedemokraterna som ökat med 4,6 procentenheter. Därefter kommer Vänsterpartiet som gått upp 2 procentenheter och Centern som gått upp en procentenhet.

Den största förloraren sedan valet är Miljöpartiet som tappat 2,4 procentenheter, det vill säga mer än en tredjedel av väljarstödet. Socialdemokraterna har tappat 1,8 procentenheter sedan valet och Kristdemokraterna 1,5 procentenheter.