Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Underlätta för små företag att hitta finansiering!

Fler och växande företag är nyckeln till nya jobb i Sverige. Bra villkor för företagande och entreprenörskap är en förutsättning för arbete och tillväxt men även för att innovatörer ska ges möjlighet att förverkliga sina idéer. Av det svenska näringslivets cirka 900 000 företag är ungefär 99,4 procent små företag som har mellan 0-49 anställda.

Vi moderater måste föra en företags-politik som bygger på att underlätta etablering av företag samt uppmuntra till entreprenörskap och innovation. Alliansen har halverat arbetsgivaravgiften för personer under 26 år, slopat förmögenhetsskatten, förenklat 3:12-reglerna, sänkt bolagsskatten, förlängt redovisningstiden för momsinbetalning för små företag, avskaffat revisions-plikten för mindre privata aktiebolag och halverat aktiekapitalkravet för privata bolag, allt för att underlätta och förbättra det svenska företagsklimatet.

Det är fortfarande svårt för små företag att finna finansiering. För att underlätta detta har Alliansen bland annat höjt gränsen för Almis mikrolån från 100 000 kronor till 250 000 kronor. Finansieringsmöjligheterna för små företag behöver ändå utvecklas, gärna skyndsamt men genomtänkt, eftersom dagens banksektor har en mycket restriktiv inställning till småföretag.

Bankerna tar nästan aldrig några risker i sin kreditgivning. Småföretag saknar ofta en god balansräkning efter en ofta mycket kostsam startfas. Men bankerna bortser från produkternas och tjänsternas marknads-potential. I dag tvingas många företag till att säljas utomlands eller gå omkull om de inte hittar någon lösning på finansieringsproblemet. Kommersialiseringsfasen av svenska idéer och innovationer sker därför många gånger i andra länder än i Sverige.

Regeringen har gjort det möjligt för Almi att låna ut 250 000 kronor i mikrolån utan säkerhet till små företag. Jag tycker detta är bra men skulle gärna se att taket höjdes till 500 000 kronor. Dagens mikrolån räcker inte långt vad gäller produktinvesteringar och rörelsekapital. Om företagaren äger ett hus kan han eller hon inteckna huset för att möjliggöra expansion.

Det intecknade beloppet räcker dock ofta inte speciellt långt. Jag har därför i en motion till riksdagen efterfrågat en översyn av ett så kallat ”entreprenörsavdrag” i deklarationen under inkomst av tjänst. Denna typ av avdrag möjliggör nya finansieringsformer och bidrar till att goda innovationer kan omsättas i nya företag.

Om Sverige ska vara ett land där det är enkelt och självklart att starta och driva företag måste vi underlätta finansiering för start och expansion av företag. Först då kan vi bli ett land som förknippas med entreprenörskap och innovation.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel