Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Vad vill de rödgröna egentligen med skolan?

I den allt hårdare internationella konkurrensen måste kunskap, kompetens och kreati-vitet vara det vi vinner på, inte låga löner. Därför är skolan så viktig.

Alliansen håller nu på att restaurera skolan från grunden. Vi startade med en satsning så att alla elever på lågstadiet verkligen lär sig läsa och skriva ordentligt. Med nationella prov i 3:an följer vi upp hur det går så att man kan sätta in hjälp i tid. Med skriftliga omdömen ser vi till att föräldrarna får veta hur det går för deras barn.

Vi genomför en mångmiljardsatsning på fortbildning av lärarna och startar en ny rektorsutbildning. Alla vet ju att personalen är den helt avgörande faktorn i skolan, därför är deras kompetens så viktig. Vi har beslutat om en ny gymnasieskola som öppnar dörrar för både vidare studier och för arbetslivet. Att plugga på högskolan blir inte det överordnade målet för yrkesprogrammen längre. Den som vill ska självklart kunna bli behörig till högskolan, antingen på gymnasiet eller på komvux efteråt.

Vi inför nya betyg i fler steg och redan från 6:an. Vi ökar valfriheten och ser till att det blir lika villkor mellan kommunala skolor och friskolor. Och så har vi inrättat en ny skol-inspektion för att bättre kontrollera kvali-teten i skolorna, en inspektion som ska få muskler att ingripa vid allvarliga brister. En bil kan få körförbud om bromsarna inte fungerar men hittills har inget hänt med en skola som inte fungerar. Det ändrar vi på nu.

Där vi i Alliansen är överens är oppositionen djupt splittrad. När de nyligen presenterade sina alternativ till vår nya skollag så blev det tre olika förslag med sammanlagt 80 olika punkter, varav de endast lyckades bli överens om 29 och då handlar det om att förskole-chefen ska heta rektor och att det ska finnas styrelser med elevmajoritet på skolorna. De viktiga frågorna om betygen, nationella prov, hur man skapar trygghet och arbetsro och om friskolorna lämnar de inga gemensamma svar.

Vänsterpartiet vill avskaffa betygen medan socialdemokraterna numera säger sig acceptera dem i 6:an. Socialdemokraterna vill klämma åt friskolorna, Vänsterpartiet vill bli av med dem helt medan Miljöpartiet gillar friskolor och alternativ.

Den kunskapsfientliga flumskolan har starka förespråkare bland de rödgröna. Miljö-partiet vill inte att det ska finnas kunskapskrav i skolan och Vänsterpartiet vill förbjuda läxor. Socialdemokraterna tycker inte att man ska få vara duktig i annat än fotboll och omdömena får inte bli för tydliga.

När ska de ge besked? De går ju till val gemensamt och måste föra en gemensam skolpolitik i en rödgrön regering, kanske till och med med Lars Ohly som utbildnings-minister. Hur kommer det att sluta?

Miljöpartisternas engagemang handlar i första hand om att stoppa bilen och lägga ned kärnkraftverk. De kommer naturligtvis att sälja ut eleverna för en höjning av bensinskatten eller högre elpris. Därmed hamnar skolpolitiken någonstans mellan Social-demokraterna och Vänsterpartiet, alltså en återställare till där vi tog över 2006.

Är det vad svenska folket vill?

riksdagsledamot (M) för Västmanlands län

Staffan Anger

riksdagsledamot (M) för Västmanlands län

Jessica Polfjärd

riksdagsledamot (M) för Stockholms län,

utbildningsutskottet

Mats Gerdau

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel