Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M-väljarnas stöd för samarbete med SD har ökat – efter moderatledarens utspel

De moderata väljare som kan tänka sig samarbeta med Sverigedemokraterna har ökat, visar nu en ny undersökning från Sifo.

Efter en tid där moderaterna inte velat samarbeta med Sverigedemokraterna alls, har nu Anna Kinberg Batra öppnat upp inför att förhandla med partiet.

Och i en ny undersökning från Sifo verkar nu de moderata väljarna hålla med sin partiledare. 63 procent säger att de är positiva med samarbete med Sverigedemokraterna i sakfrågor.

– Det är en signifikant ökning och en klar majoritet. Tittar man på totalen så är det även en tydlig förändring för hela borgerligheten, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén, till Svenska Dagbladet.

Stödet att samarbeta med Sverigedemokraterna är betydligt större bland de borgerliga partierna än bland de rödgröna. I alliensen är 53 procent positiva medan 13 procent bland de rödgröna.

– Det har alltid varit en splittring inom partierna vad man tycker om den här typen av samarbete, säger Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Efter sitt utspel har hon fått parti från kollegor inom alliansen kring vad hon menar.

– Vad Moderaterna tänker sig för samarbete med SD är för mig väldigt oklart, säger Jan Björklund (L) till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna välkomnar givetvis beskedet.

– Men nu säger hon att hon vill avsätta, eller byta, regering så snart som möjligt om jag lyssnar rätt. Och det återstår att se om hon menar allvar. Menar hon allvar innebär det att hon måste ta vårt stöd för att genomföra det, säger han till Aftonbladet.