Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Västerås tappar i anseende hos företagen

Västerås tappar i anseende hos företagen

Annons

I slutet av september presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking av Sveriges kommuners företagsklimat. 78 platsers fall, till en 124:e plats av Sveriges 290 kommuner blev resultatet för Västerås.

Denna rankning bygger på svar från över 31000 företagare. Moderaterna i Västerås tycker att detta är oacceptabelt då ett blomstrande näringsliv är en av grundpelarna till ett välfungerande välfärdssamhälle.

Vi moderater i fastighetsnämnden vill underlätta för nyetableringar och expansion genom att ha en god planberedskap för näringslivsmark. Att strategiskt peka ut och planera områden där näringslivsverksamhet kan etablera sig.

Genom detta kan trygga och välfungerande arbetsplatser skapas. Små och medelstora företag står för trefjärdedelar av alla arbetstillfällen.

Moderaterna i Västerås vill göra det enklare att etablera, driva och investera i företagande. Alltifrån fysisk plats att starta sin verksamhet på, fungerande kommunikationsmöjligheter, modern infrastruktur, bostäder, till vård och skola. Alla pusselbitar måste finnas på plats för att locka entreprenörer och företagare till kommunen.

Vi ställer också krav på att S-styret i Västerås ska ta stadens fria fall i rankingen på större allvar. Vad görs för att vända denna negativa utveckling? Handläggningstider hos kommunen behöver kortas, effektivare kontaktvägar skapas och mer tid ska läggas på att underlätta istället för att utreda.

Servicegarantier och tydliga strategier för kontakter mellan företagare och kommunen är framgångsrika vägar som andra kommuner har lyckats med. Västerås kommun behöver inte uppfinna hjulet på nytt utan kan ta lärdom av lyckade exempel. Hur kommunledning och styret ser på företagande avspeglas i företagsklimat och service till företagen.

Västerås stad tappar i anseende hos företagen särskilt vad gäller upphandling samt avseende det faktum att företagare upplever att kommunen själv konkurrerar med företagen. Detta har vi sett tydliga exempel på i fastighetsnämnden. Åtskilliga gånger har kommunen valt att ge möjlighet att bygga på attraktiv mark till det egna kommunala bolaget Mimer.

Vi moderater i fastighetsnämnden anser att Mimer inte ska konkurrera när de finns så många företag som vill vara med och bygga i Västerås idag. Dessutom har en rad tveksamma upphandlingar gjorts där det har ställts onödigt komplicerade krav på företagen, vilket gör att få har möjlighet att vara med och lämna anbud.

Om Västerås på allvar ska bli en företagsvänlig kommun krävs att även fastighetsnämnden börjar jobba för detta.

Eleonore Lundkvist (M)

andre vice ordförande fastighetsnämnden

Elisabeth Unell (M)

ledamot fastighetsnämnden

Terese Pransjö (M)

ersättare fastighetsnämnden

Emil Ytter (M)

ersättare fastighetsnämnden

Läs också: Teljebäck om raset i företagsrankningen

Företagsklimatet har blivit sämre i länet - enligt företagarna själva

Ta företagens missnöje på största allvar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel