Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Vi tror på att krögarna tar sitt ansvar och på västeråsarnas förmåga att fatta egna beslut

När vår motion om utökade öppettider debatterades i kommunfullmäktige dök ett antal besynnerliga argument upp. Från talarstolen påstods att om krogen stängde vid tre i stället för två skulle det leda till ökad barnfattigdom, ökad narkotikakonsumtion och att fler kvinnor blir slagna av sina män. Det är tydligt att dessa problem har en stark koppling till missbruk, men huruvida det beror på om krogen har öppet den där sista timmen eller inte var vi oense om.

Att kalla oss unga och oerfarna var lite orättvist med tanke på att det kanske är just denna ungdom som ger oss erfarenhet. Efter att ha provat dansskorna och tappat tiden blir det plötsligt dags att gå hem för att krogen stänger. Trängseln som uppstår i köerna till garderober och utgångar tror vi är ett irritationsmoment som är upphov till många konflikter runt krogarna vid stängningstid.

På Brottsförebyggande rådets officiella hemsida går det att hitta statistik som tydligt visar att tiden för stängning inte går hand i hand med antalet misshandelsfall. Jämförbara städer som Uppsala, Linköping, Norrköping och Helsingborg – städer som samtliga har öppet till minst tre på natten – har ett lägre misshandelsantal per 100 000 invånare än vad Västerås har. Vi kan därför inte dra slutsatsen att längre öppettider leder till fler fall av misshandel.

Vår motions första att-sats bifölls och därför ska man nu utreda förutsättningarna för Västerås att ha öppet till tre. Vi hade hoppats på ett införande av en försöks-period i Västerås som skulle vara en del av underlaget till utredningen.

Tyvärr höll inte alla med om att detta var nödvändigt och andra att-satsen avslogs. Karin Thorborg (V) sade ja till en utredning, nej till en försöksperiod och absolut nej till längre öppettider. Förhoppningsvis är resterande rödgröna inte bara positiva till en utredning utan också öppna för att ha längre öppettider om utredningen kommer fram till det. Vi håller nu tummarna för att utredningen blir konstruktiv och genomtänkt trots att praktisk erfarenhet från just Västerås som vi efterfrågade saknas.

För att få serveringstillstånd finns det regler för både ha utbildad personal och ordningsvakter. Detta förändras inte för att öppettiderna gör det. Vi tror på att krögarna tar sitt ansvar liksom vi tror på västeråsarnas förmåga att fatta egna beslut.

Vi vill att Västerås ska vara en levande stad, en studentstad och en turiststad och vi tycker även att de små stegen är viktiga på resan dit.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel