Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(M) vill ha bort glädjebetygen

På vissa skolor eller i vissa ämnen på skolor i länet stämmer betygen inte alls överens med resultatet på de nationella proven.

Annons

Det visar återigen en sammanställning moderaterna gjort av statistiken från Skolverkets databas SIRIS.

Det som sticker ut är att många skolor sätter högre betyg i matematik än vad eleverna får på det nationella provet, men problemet med likvärdighet är lika stort i svenska och engelska, konstaterar Mikael Damsgaard, oppositionsråd i Västerås.

– Det blir mer och mer en gemensam gymnasie- region där eleverna pendlar och konkurrerar om samma platser. Därför är det viktigt att betygen är rättvisa, säger Mikael Damsgaard.

Tanken är inte att peka ut enskilda skolor utan att visa på brister i systemet. Den enda skolan som sticker ut när det gäller högre betyg än på de nationella proven i matte, svenska och engelska är Rotundaskolan, en privatdriven skola.

– På några skolor har mer än varannan ett högre mattebetyg än på det nationella provet. Det spretar för mycket för att kunna garantera en rimlig likvärdighet, säger Mikael Damsgaard.

Moderaterna vill ge Västmanlands kommuner och landstings barn- och ungdomsberedning i uppdrag att driva frågan och genomföra årliga uppföljningar av betygssättning och hur det går för eleverna på gymnasiet i relation till betygen.