Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madelein blev historisk

Drömmen var en framtid i mediebranschen – men så blev det inte. Hon har varit arbetslös i flera år. I går gav Madelein Bjurbäck sig själv en nystart i livet när hon blev först ut i regeringens nya satsning.

I går blev det inte bara en nystart i livet för Madelein Bjurbäck – hon blev historisk också. Hon blev den första i landet att få ta del av regeringens nya satsning på att få arbets-

lösa unga vuxna in på arbetsmarknaden genom traineejobb.

– Det betyder att jag äntligen känner att jag tar ett nytt steg i livet, säger 24-åringen som varit utan jobb, med något litet undantag, sedan hon gick ut gymnasiet.

När Madelein gick på gymnasiet satsade hon på en framtid inom media. Men efter gymnasiet blev det ingen fortsättning.

– Jag hade inte motivationen då – var väl lat, säger hon självkritiskt.

Någon tanke på att jobba inom vården har hon inte haft.

– Aldrig, har jag sagt länge.

Så det har blivit ett liv som arbetslös med allt vad det innebär av dålig ekonomi och allmän otrygghet inför framtiden. Men hon har också hunnit bli mamma till en numera 2-årig son.

Vändningen kom sedan Madelein accepterat en praktikplats på äldreboendet Lövåsen.

– Jag har trivts jättebra där. Fått en helt annan inställning till hur det är att jobba inom vården.

När hon sedan fick möjligheten till ett traineejobb fanns det ingen tvekan.

– Nu vet jag vad jag vill och har fått en möjlighet att jobba samtidigt som jag får studera. Få en bättre ekonomi och kunna skapa en buffert för framtiden, säger hon.

För Madelein Bjurbäck betyder avtalet att hon får ett halvtidsjobb hos Hallstahammars kommun på äldreboendet Lövåsen och på den andra halvan ska hon studera till undersköterska.

Kommunen betalar Madeleins lön och får sedan pengar av Arbetsförmedlingen. Och det var två storleende chefer som kunde se på medan Madelein skrev på alla papper.

– Det känns verkligen roligt att vi lyckats få det här så snabbt i hamn. Det har tagit en och en halv vecka att sy ihop det här och det tycker vi är väldigt snabbt, säger Hanna Wannberg, chef för Hallstahammars kommuns jobbcentrum.

– Vi har ju sedan ett år tillbaka ett välutvecklat samarbete mellan kommunen och arbetsförmedlingen. Vi har bara kört på och löst alla problem när det har dykt upp, säger Maria Mihajlovska, chef för arbetsförmedlingen i Hallstahammar.

Kommunen ligger i startgroparna för att ta emot fler unga vuxna. Sedan i våras har man utbildat ett 50-tal handledare som ska hjälpa traineerna.

– Det känns skönt att vi äntligen fått två nya välbehövliga verktyg, traineejobben och utbildningskontrakt, för att hjälpa unga vuxna, säger Marija Mihajlovska.