Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magi, drömmar och fantasi

Vårens stora utställning på Konstmuseet kretsar kring fantasi, drömmar och det undermedvetna.

Intendent Maja-Lena Molin är stolt över att kunna lyfta fram verk av 120 konstnärer ur museets egna samlingar i utställningen ”Drömvärldar”.

-Det är västeråsarnas konst och jag hoppas att många tar sig tid att komma och se den, säger hon.

Det äldsta konstverket är en marin målning av Carl Samuel Graffman från 1800-talets första hälft. Det nyaste är en  installation skapad förra året av Västeråsfödda konstnären Ulrika Segerberg.

– Det speciella med utställningen är att vi tittat på samlingen ur ett annorlunda perspektiv och tillåtit oss att gå utanför de vanliga mönstren, säger Maja-Lena Molin.

– Det är lätt annars att gå på de konstnärer man känner till, men vi har utgått från ledord som magi, surrealism, symbolism och ”i natt”.

– Många konstverk handlar om natten. Då får vi vila ut. Då bearbetar vi vad som hänt. Då är vi i kontakt med det undermedvetna.

När VLT besöker Karlsgatan 2 på fredagen är utställningen inte färdighängd. Det bullras och hamras, en truck kör runt och på golvet ligger här och var tavlor.

Men mycket av konsten är på plats och Maja-Lena Molin går runt och visar oss. Ett exempel på konst som  hämtar näring ur drömmarnas värld är "Legenden om en mor" från 1970 av Endre Nemes.

Han ville inte bli kallad surrealist, men räknas ändå som just det, berättar Maja-Lena.

Ett annat exempel är en drömsk bild av Lina Jaros som visar ett rum där naturen verkar ha tagit över. Stolar, bord, allt i rummet är av växter och blommor. Dock i en människoskapad form.

Lika många kvinnliga som manliga konstnärer lyfts fram i utställningen. Det har Maja-Lena Molin och hennes kollegor varit noga med..

Randi Fisher som gjort fönster med starka symboler i Västerås Domkyrka är en av de många kvinnliga konstnärerna. Symbolrika är också kollagen av Cajsa Muellern-Harvig.

Bland de manliga konstnärerna märks Ragnar von Holten, en av de största surrealisterna från Sverige, med tre verk.

Halmstadsgruppen får stråla på en egen vägg. Denna sammanslutning av konstnärer var de första surrealisterna i Sverige. Den 28 april kommer Konstmuseet att ha ett speciellt program kring Halmstadsgruppen.

Maja-Lena Molin rekommenderar speciellt för den yngre publiken Västeråskonstnären Robert Ståhl. I hans målningar med starka färger och innehållsrika motiv finns det mycket att fascineras av.

Utställningen Drömvärldar pågår ända fram till nästa sommar den 4 juni 2017. Men den kommer att ändra karaktär med tiden. En del konstverk ska bytas ut mot andra, enligt Maja-Lena.

Många av målningarna har hämtats in från offentliga miljöer i skolor och på kontor. Konservator Christina Runeson har arbetat i flera månader med att få konsten i gott skick. Revor ska lagas, gamla fula ramar bytas ut, slappa dukar spännas och avskavd färg förbättras.

- Vi får retuschera precis på skadorna, säger Christina Runeson.

Drömvärldar är en familjevänlig utställning med många färgrika målningar och mycket att titta på i de enskilda bilderna. De mesta av konsten hänger i låg höjd.

Maja-Lena Molins son Björn, sex år, som följt med mamma till arbetet i dag eftersom han är förkyld, springer förtjust omkring i Drömdomen. Den är en installation  formad som en halv glob av konstnären Amanda Larsson. Besökarna ska kunna lämna sina drömmar i Drömdomen.

Björn rycker  tag i mamma och visar henne en tavla som han gillar. Det är en stillebenliknande bild från insidan av en ateljé med två små dinosaurier i förgrunden. Konstnären heter Bo Ljung.

Mittemot dinosaurierna hänger Madeleine Pyks glada färgfyrverkerier. I en av bilderna ligger en elefant på rygg på en annan elefant. Ingen högoddsare att barn skulle kunna gilla dem.

Barnen kommer att kunna låna en Drömreseväska när de går på utställningen. I den ligger saker som representerar detaljer ur konstverk. Till exempel skor och dinosaurier. Barnen kan leta efter föremålen i målningarna.

Drömbingo finns också att roa sig med för den som vill gå på jakt efter bilder som ger bingo.

På en av de inre väggarna finns en bild av Marie-Louise Ekman som besökarna kan ändra på om de vill. Det går att klistra till och byta ut bilder i bilden.

Mycket publikt, men med guldkorn för den konstintresserade. Vad sägs om ett modigt självporträtt av Marianne Lindberg de Geer och en målning av en gigantisk, otäck fot i elementet vatten av Jan Håfström?

Under invigningen i morgon, onsdag, klockan 12.30 medverkar drömpedagogen Magnus Pamp och Åsa Bohlin, konstnär och kanaliserande medium. Hon ser drömtydning som en möjlighet att tolka och förstå människors omedvetna. Under vernissagen kommer Åsa Bohlin att utföra så kallad speed-dreaming där Magnus Pamp livetolkar. Publiken får ta del av en inre resa långt in i konstens värld, utlovar Konstmuseet.