Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är april över och efter torsdagens snöfall längtar i alla fall jag efter lite mer sommarväder och lite mindre vinterväder.

Annons

Så jag tänkte berätta lite om vad maj kan ha att erbjuda. I södra Sverige brukar maj meteorologiskt sett bjuda på sommarväder, men precis som april kan även denna månad bjuda på överraskningar. För två år sedan kom det över en decimeter snö i norra Svealand och södra Norrland. Samma område fick på sina ställen 2-3 decimeter snö den 16-17 maj 2005.

Men detta händer

som tur är inte så ofta. Vanligtvis stiger dygnets medeltemperatur på de flesta håll i landet med 1,2-1,6 grader i veckan. Maj månads värmerekord ligger på +32,5 grader. Det uppmättes både i Kristianstad och Kalmar 1892. Vi har också ett köldrekord, det ligger på -24,1 grader i Fjällnäs i Härjedalen. Men för den som i stället vill tillförlita sig på bondepraktikan så kommer här en regel: "Om det regnar mycket i maj skall det regna litet i september och tvärtom. Åska i maj skall ej betyda godt år. En bisvärm i maj är lika mycket värd som ett lass hö. En varm maj göder kyrkogården. Dagg och kyla om aftnarna bringar ett godt foderår" (Sibyllae spådom).