Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majoriteten, bygg inte den nya skolan på Stallhagen!

Majoriteten i Västerås vill bygga en ny skola vid Mälarenergihuset utmed Sjöhagsvägen. Den nya skolbyggnaden är tänkt att ersätta Fridnässkolan och bli en skola för förskoleklass till och med årskurs 6. Vi i Liberalerna och Moderaterna delar dock inte majoritetens syn att detta är ett lämpligt ställe att bygga en grundskola på. Vi tycker att det är olämplig att placera en skola på det föreslagna stället då det ligger på fel sida järnvägen jämfört med bostäder och dessutom ligger den tänkta skolbyggnaden alldeles för nära Mälaren.

För att kunna bygga en skola bredvid Mälarenergihuset krävs en stor och väl genomtänkt plats för lämning och hämtning då vi förutser att många föräldrar inte kommer att låta sina, relativt små barn cykla över järnvägsbron och ner på den hårt trafikerade Sjöhagsvägen. Vi tror att denna placering av en skola kommer bidra till ytterligare trafik i ett redan trafiktätt område.

På senaste grundskolenämnden lämnade vi i Liberalerna och Moderaterna in ett nämndinitiativ där vi vill bredda utredningen. Vi anser att det går att hitta ett mycket bättre alternativ än det vid Mälarenergihuset. En möjlighet som vi sett är en ny skolbyggnad i gamla Länsstyrelsehuset. En skolbyggnad i Länsstyrelsehuset skulle vara skyddad från såväl Ringvägen som järnvägen samt har redan idag befintliga cykelvägar. Här anser majoriteten att det är för lite plats för utemiljö, men faktum är att det är en park i nära anslutning till eventuell skola samt även en parkering på baksidan som skulle kunna göras om till skolgård.

En annan möjlighet som vi ser som ett väldigt attraktivt alternativ är att bygga en ersättningsskola för Skepparbackskolan på Fryx skolgård och låta Fridnäs elever åk 4-6 gå på Skepparbacksskolan. Då kan åk F-3 fortfarande gå kvar i vackra Fridnässkolan. Det byggs även ett nytt område där gamla Vega-kiosken stod, även här borde det gå att föra diskussioner med byggherren om möjliga lösningar för ny skolverksamhet. Det är inte vi som politiker som ska ha våra barn på skolan och vi liberaler och moderater är övertygade om att många föräldrar, liksom vi, är tveksamma till en skola utmed Sjöhagsvägen som är tungt trafikerad.

Jenny Boström (L) Andre vice ordförande Grundskolenämnden

Jan Erik Jansson (M) Ledamot Grundskolenämnden

Irene Hagström (M) Ledamot Grundskolenämnden

Anna Lundberg (L) Ersättare Grundskolenämnden

Karolina Kling (M) Ersättare Grundskolenämnden

Veronica Samuelsson (M) Ersättare Grundskolenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel