Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mäklarna skiljer sig från Aroseken – blir Pax i stället

Västerås största fastighetsmäklare, med bortåt 30 procent av marknaden, byter skepnad från årsskiftet. Arosekenmäklarna går i graven och blir i stället Pax fastighetsmäkleri AB.

– Det här ger oss möjlighet att fortsätta utveckla företaget, säger Henric Björkman, en av de 13 mäklarna hos Aroseken som från 1 januari går över till det nya bolaget.

Aroseken, stiftelsen med Västerås stad, Ica, ABB och Swedbank som intressenter, startade mäkleri i egen regi 1985. Sedan 2005 drivs verksamheten av JKB mäkleri AB på franchisebasis.

– Vi har vuxit ganska mycket genom åren och idag är vi 13 aktiva mäklare och två mäklarassistenter i företaget, berättar Henric Björkman.

Läs även: Säljrusch inför amorteringskravet

Konkurrensen inom mäklarbranschen är stenhård i Västerås. På senare år har nya aktörer aktiverat sig på marknaden.

– För att behålla greppet behöver vi hänga med i den tekniska utvecklingen som går i en rasande takt. Det tror vi oss kunna göra nu, med de nya förutsättningarna, säger Henric Björkman.

Bakom beslutet att gå skilda vägar ligger främst möjligheten att utveckla mäkleriverksamheten. En annan poäng är att Aroseken fortsättningsvis kan ägna sig åt sin kärnverksamhet, det vill säga nyproduktion och förvaltning av bostäder.

Läs även: ”Det är en otroligt tuff bransch”

– Det händer mycket inom vår verksamhet just nu. Att vi skiljs från mäkleriet innebär att vi kan lägga allt fokus på att producera bostäder i Västerås, konstaterar Christian Brobeck, vd för Aroseken.

Såväl han som Henric Björkman poängterar starkt att ”skilsmässan” inte bottnar i någon konflikt:

– Nej, absolut inte. Företagens verksamheter skiljer sig så pass mycket att båda gynnas av det här, både vi och mäklarverksamheten, fortsätter Brobeck.

Att Aroseken blir Pax fastighetsmäkleri innebär också att Pax flyttar till nya lokaler, tio meter ifrån de nuvarande.

– Vi flyttar, från Badhusgatan 5 till Badhusgatan 7 och kommer även fortsättningsvis att vara hyresgäst hos Aroseken, säger Henric Björkman.

Hur samarbetet kommer att se ut fortsättningsvis står skrivet i stjärnorna:

– Vi har egen säljare som sköter försäljningen av nyproduktionen, säger Christian Brobeck, som dock inte utesluter att uppdrag kan gå till Pax fastighetsmäkleri.

– Tanken är att vi, var och en, ska utvecklas i samförstånd.

Läs även: Här invigs bygget för 236 nya lägenheter