Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mälardalens kvinnolobby: Bortglömd historia

Annons

För att lyckas, kunna acceptera sig själv och må bra behöver vi förebilder. Tjejer och unga kvinnor behöver framför allt kvinnliga förebilder. De behöver lära sig om och inspireras av historiens starka kvinnor.

I lördagens VLT-bilaga Latte uppmärksammades historieprofessorn Ann-Sofie Ohlander som gjort en jämställdhetsutredning av svenska läroböcker i historia. Hon kom fram till att böckerna nämnde alldeles för få kvinnor vid namn. Böckerna tog heller inte upp kvinnors viktiga roll i demokratiseringsprocessen. Kvinnorörelsen och kampen för rösträtt behandlades i stället kortfattat för sig. Kvinnornas omfattande arbete inom exempelvis jordbruk och mejeriproduktion glömdes ofta bort helt.

Självklart påverkas flickor och pojkar av att läsa böckerna. Att kvinnor inte omnämns sänder ut signaler om att kvinnor inte hade något inflytande eller gjorde någon skillnad. För att kunna uppnå ett mer jämställt samhälle och likvärdiga förutsättningar för kvinnor och män måste historieböckerna handla om och vara skrivna av både kvinnor och män.

Det är pinsamt och förödande att vi i föregångslandet Sverige inte fokuserar mer på kvinnohistoria. Det är ett område som också borde uppmärksammas inom familjen. Den välkända ledarskapskonsulten Barbro Dahlbom-Hall ser ett starkt samband mellan kvinnors självbilder och deras relation till sina egna familjers kvinnohistoria. I varje släkt finns några starka kvinnor som vågat gå sina egna vägar och som åstadkommit något utöver det vanliga. Kvinnor vars historier borde berättas.

I Mälardalens kvinnolobby har vi aktivt arbetat med att belysa kvinnohistoria, till exempel genom projektet Frigörelsens döttrar. Projektet var en hyllning till de kvinnor som deltog i den litauiska frihetsrörelsen och kämpade mot den sovjetiska ockupationen. Det känns hemskt att tänka att dessa kvinnor som kämpat och krigat bara ska glömmas bort.

”History” är det engelska för historia. Särstavar man ordet får man ”his” ”story”, alltså ”hans” ”berättelse”. Det är dags att vi även får höra hennes berättelse, alltså ”herstory”?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel