Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mälarenergi-floskler om fjärrvärmepriset

Mälarenergi har gjort ett utskick till alla villaägare i Västerås gällande de nya priserna 2018, vilka innebär en prisökning på fjärrvärme. Några detaljer noteras, vad gäller informationens överslätande hurtighet och uppgifternas korrekthet.

"...Därför behöver vi höja priset med 1,5 procent från den 1 januari 2018".

Räknar jag för kommande helår, med samma energifördelning som under 12 månader bakåt, får man vid kontroll en förväntad prishöjning under 2018 på 2,5 procent, inte 1,5 procent.

Nästa "floskel" från Mälarenergi: "Nu får du större möjlighet att påverka din värmekostnad"..Hur då? Jo genom minskad förbrukning. Surprise!

Ingen kalkyl ges av Mälarenergi, bara detta påstående gripet ur luften.Självklart har man alltid (nu och sedan 1954) kunnat påverka sin värmekostnad hos Mälarenergi genom att till exempel sänka temperaturen i sin villa. Sedan 2012 har jag själv minskat värmeförbrukningen med 11 procent.

Denna väg har nått sin ände. Alternativ teknik gynnar varken individen eller Mälarenergi ekonomiskt. Kanske på andra vis, men utskicket gäller ju ekonomi, inte ideologi?Lite dämpad hederlighet vore klädsamt i Mälarenergis utskick till kund.

Torbjörn Svensson, trogen om än luttrad, men ej lättlurad, värmekund

Svar direkt: Mälarenergi har en säsongsprissättning som gör att priset på fjärrvärmen varierar med årstiderna. Det här medför att prisjusteringen varierar beroende på när man använder sin energi. Eftersom samma brev har gått ut till alla villakunder så är det allmänt formulerat. För en genomsnittsvilla i Västerås innebär höjningen på 1,5 procent cirka 18 kr/månad, men vi uppmanar alla kunder att räkna på vad prisändringen betyder för sin enskilda värmekostnad.

Påståendet om att vi skapar en större möjlighet att påverka sin värmekostnad är inte gripet ur luften. Våra villakunder har länge efterfrågat en sänkning av den fasta avgiften med tanke på att dagens villor använder mindre mängd energi än tidigare. Det här tillmötesgår vi nu genom att sänka den fasta avgiften samtidigt som vi ökar det rörliga energipriset motsvarande mängd. Med det nya priset får kunden därmed en större ekonomisk besparing av att till exempel tilläggsisolera eller byta fönster.

98 procent av västeråsarna väljer att använda fjärrvärme. Vi tackar för det förtroendet och tar gärna emot mer återkoppling på hur vi sköter oss så att vi kan anstränga och förbättra oss ytterligare.

Niklas Gunnar, affärsområdeschef Värme, Mälarenergi AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare