Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mälarenergi missgynnar dem som gjort ett aktivt val

Mälarenergi erbjuder fyra olika elavtal:

Fast pris (på löptid 1, 3 eller 5 år).

Rörligt pris (följer svängningarna på den nordiska elbörsen).

Mix 50/50 (häften fast och hälften rörligt).

Tillsvidarepris (ett rörligt pris som tillämpas då kunderna inte gjort ett aktivt val).

All energirådgivning av expertis i tidningar, radio och tv säger att tillsvidarepriset är det minst fördelaktiga och uppmanar alla som vill spara elkostnader att göra ett aktivt val.

Jag har de senaste tre åren haft fast pris, men när jag inför årsskiftet skulle förnya mitt avtal, tyckte jag det fasta priset var ganska högt och valde istället mix 50/50 under ett år.

När jag nu har kollat mina första fakturor för 2010 kan jag konstatera att jag i februari betalat 5 öre mer per kilowatt än gällande tillsvidarepris (134,75 öre jämfört med 129,75 öre – inklusive skatt och moms).

Priserna bekräftas på Mälarenergis hemsida.

Detta strider mot all logik och alla goda råd.

Mix 50/50 borde vara billigare, eftersom halva förbrukningen debiteras till det fasta lägre priset.

Hur kan då tillsvidarepriset, som är helt rörligt, vara billigare?

På Mälarenergis kundservice höll dom med om att det var lite konstigt, men gav förklaringen att det beror på att det rörliga priset just nu är mycket högt.

Jag menade då att det borde väl också slå igenom på tillsvidarepriset, men fick då svaret att tillsvidarepriset inte justeras lika ofta.

Eftersom utfallet med nuvarande prissättning missgynnar kunder som gjort ett aktivt val, anser jag att kalkylmodellerna borde ändras, så att Mälarenergis prissättning blir i linje med de principiella prisnivåer som skall gälla för de olika avtalen.

”Belöningen” för att jag gjort ett aktivt val är att jag betalar ett högre pris än om jag varit avtalslös.

Det finns säkert utrymme för kalkyljusteringar, eftersom Mälarenergi enligt Compricer (en prisjämförelsesajt för privatekonomi) vad gäller mix 50/50 ligger på 58:e plats i prisligan bland tillgängliga elleverantörer inom vårt område.

Alltså, höj tillsvidarepriset och använd intäkterna till att sänka priset för kunder med avtal.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare