Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mälarenergi Stadsnätsföreningen: Infrastrukturen behöver öppna stadsnät

Just nu pågår Miljöpartiets kommundagar i Västerås. En viktig fråga som kommer att diskuteras är it - och informationspolitik.

Bredband är på väg att bli en allt viktigare del av samhällets infrastruktur, men trubbiga regler riskerar att begränsa människors tillgång till olika kommunikationstjänster. För att säkra tillgång på denna infrastruktur och dess utveckling krävs en ny lagstiftning som tillåter kommunalt ägda stadsnät att verka på samma villkor som andra aktörer.

I framtiden kommer allt mer samhällsservice kräva snabbt och pålitligt bredband. Bra uppkoppling kommer att vara en nödvändighet för den som t ex behöver träffa en läkare, ha trygghetstelefoni, tjänsteleveranser eller vill delta i allmänna val. Detta minskar behovet av transporter eftersom det möjliggör ett mera komplett utbud från hemmet. Bredband kommer med andra ord att vara en del av vår grundläggande infrastruktur på samma sätt som elektricitet.

I dag finns kommunalt ägda bredbandsnät i cirka 180 kommuner. Dessa stadsnät är till skillnad från kommersiella operatörer öppna för olika leverantörer av bredbandstjänster. Det ger medborgare, organisationer och företag mer att välja på till lägre priser. Och medan kommersiella aktörer bara vill satsa på platser med stor lönsamhet satsar de kommunala stadsnäten även utanför tätorterna. Stads-näten drivs av samhällsintresset – inte av nästa kvartalsrapport. Det skapar jobb i lokala småföretag och bidrar till att finansiera gemensam välfärd.

I Västerås, Eskilstuna och Hallstahammar samverkar kommunerna för att ge med-borgarna tillgång till bredband via det kommunalägda Mälarenergi Stadsnät. Om fler kommuner arbetade på liknande sätt skulle Sverige enkelt kunna nå regeringens mål att nio av tio hushåll ska ha tillgång till snabb uppkoppling år 2020. Men paradoxalt nog hindrar lagstiftningen en sådan utveckling. Kommunerna kan samverka och erbjuda sina tjänster utanför de egna kommungränserna när det gäller el och värme, men inte bredband. Det får orimliga konsekvenser. Just nu driver Konkurrensverket en process mot Mälarenergi Stadsnät AB. Att en samhälls-nyttig verksamhet riskerar att betraktas som olaglig är en direkt konsekvens av en trubbig lagstiftning.

Med öppna stadsnät stärks konkurrensen inom bredbandsområdet och konsumenterna får en ökad valfrihet med fler produkter och tjänster till en lägre kostnad. För att öka utbudet av bredbandstjänster och för att förhindra att människor som bor utanför tätbebyggda områden får sämre kommunikationsmöjligheter än andra krävs en lagändring. Regeringen bör utreda och ta fram en lösning som tillåter de kommunala stadsnäten att agera enligt liknande principer som de kommunala energibolagen. Det skulle samhället och alla medborgare tjäna på.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel