Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mälarenergis fjärrvärme kritiseras

Kraftvärmeverket intar en föga smickrande andraplats på Naturskyddsföreningens lista över klimatosmarta kraftvärmeanläggningar i Sverige.

Naturskyddsföreningen har i sin tidning Sveriges natur listat de kraftvärmeverk som förbränner fossila bränslen.

– Koldioxidskatten gjorde att biobränslena kom in i fjärrvärmen på bred front och nu återstår bara ett fåtal anläggningar som nyttjar i huvudsak fossila bränslen, men dessa står för en stor del av utsläppen, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Enligt Naturskyddsföreningen ger Kraftvärmeverket, som eldar främst torv men även biobränslen och kol, ett utsläpp på 608 964 ton ”fossil” koldioxid. Bara Fortums Värtaverket i Stockholm släpper ut mer.

– Torv är befriad från koldioxidskatt. Det är en viktig förklaring till den stora användningen av torv. Det är ett märkligt politiskt ställningstagande med tanke på att vi i EU är överens om torvens klimateffekter. Torv måste också betala för utsläppsrätter i EU, säger Svante Axelsson.

Det är inte första gången Mälarenergi kritiseras för sin torvförbränning. I januari dömde branschorganisationen ut torv som bränsle för klimatvänlig fjärrvärme.