Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälarenergis fjärrvärme kritiseras

Kraftvärmeverket intar en föga smickrande andraplats på Naturskyddsföreningens lista över klimatosmarta kraftvärmeanläggningar i Sverige.

Annons

Naturskyddsföreningen har i sin tidning Sveriges natur listat de kraftvärmeverk som förbränner fossila bränslen.

– Koldioxidskatten gjorde att biobränslena kom in i fjärrvärmen på bred front och nu återstår bara ett fåtal anläggningar som nyttjar i huvudsak fossila bränslen, men dessa står för en stor del av utsläppen, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Enligt Naturskyddsföreningen ger Kraftvärmeverket, som eldar främst torv men även biobränslen och kol, ett utsläpp på 608 964 ton ”fossil” koldioxid. Bara Fortums Värtaverket i Stockholm släpper ut mer.

– Torv är befriad från koldioxidskatt. Det är en viktig förklaring till den stora användningen av torv. Det är ett märkligt politiskt ställningstagande med tanke på att vi i EU är överens om torvens klimateffekter. Torv måste också betala för utsläppsrätter i EU, säger Svante Axelsson.

Det är inte första gången Mälarenergi kritiseras för sin torvförbränning. I januari dömde branschorganisationen ut torv som bränsle för klimatvänlig fjärrvärme.