Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mälarvattnet ska bli renare

Nu ska kommunerna kring Mälaren samarbeta för att förbättra vattenkvaliteten i sjön. Det tycker i alla fall Staffan Jansson (S), som i går träffade Mälardalsrådets miljöutskott i Stockholm.

– Mälaren är väldigt smutsig. Ska vi kunna använda sjön som dricksvatten även i fortsättningen måste vi se till att gemensamt rena vattnet, säger kommunalrådet Staffan Jansson (S), som också är ordförande i Mälarens vattenvårdsförbund.

Sedan vattenvårdsförbundet grundades 1998 har man framför allt jobbat med att undersöka vattenkvaliteten i Mälaren. Nu är man på väg in i en åtgärdsfas, enligt Staffan Jansson.

– Kommunerna arbetar redan med de här frågorna, men nu gäller det att ta ett samlat grepp. Alla kommuner kan inte bara jobba för sig själva, utan vi måste också samarbeta med lantbruket, industrin och så vidare, säger han.

– Det är mitt uppdrag i dag att skapa ett nätverk för att ta krafttag för bättre vatten i Mälaren.

Hur upplever du intresset från kommunerna?

– Oerhört starkt. Alla vill att Mälardalen ska växa och om vi ska klara av att bli en större befolkning måste vi lösa det här. Det är en viktigt fråga, för Mälarens vatten blir snabbt sämre.

Av de 65 kommuner som släpper ifrån sig vatten till Mälaren är det bara 22 som ligger i direkt anslutning till sjön. Staffan Jansson tror att möten med de kommuner som berörs kan komma i gång redan i höst.