Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malena Ernman: ”Kampen för miljön är världens största feministiska rörelse”

Det finns inga gränser. Allt är möjligt.

Det handlar bara om att fånga dagen och förverkliga dig själv; ta vara på din tid och missa inga tillfälligheter.

Passa på att shoppa en helg på Manhattan. Åk till Costa Rica och lär dig surfa. Ta chansen att se isbjörnarna på Svalbard. Eller flyg till Grönland och se på glaciärerna som kontrollerar vårt klimat och våra ekosystem. Passa på! För snart finns de inte kvar…

Det fanns en tid när vi fångade dagen med håv och metspö - nu trålar vi oceanernas botten i vår ständiga jakt på självförverkligande. Det finns inga begränsningar. Allt är möjligt. Vi måste växa och expandera. Vi måste bli större, starkare och komma längre. För vem är intresserad av hållbarhet, när hållbarhet varken syns eller hörs utan bara kostar utebliven tillväxt?

Vi måste tävla mot mannen på mannens villkor. Vi måste bli kvinnor i kjol och boxhandskar; symboler för en kamp vi aldrig kan vinna.

Den starkaste kvinnan kan inte mäta sig med den starkaste mannen när det kommer till muskelmassa eller lungkapacitet. Därmed inte sagt att kvinnor inte är starkare än män. Allting handlar om hur vi uppfattar styrka och vilka egenskaper vi värderar högst. Men ingen kan förneka att de egenskaper som vi traditionellt förknippar med framgång och lycka är starkt sammanlänkade med den manliga fysiologin.

Högre, större, starkare. Mer.

Och när vi säger att vi vill ha ett jämlikt samhälle så innebär det i praktiken att om vi kvinnor ska nå framgång så måste vi anamma de där manliga egenskaperna som vi alltid kommer vara underlägsna i. Vi måste tävla mot mannen på mannens villkor. Vi måste bli kvinnor i kjol och boxhandskar; symboler för en kamp vi aldrig kan vinna. Och om vi mot förmodan ändå gör det så kommer vi troligtvis uppfattas som okvinnliga; för starka, för pålästa och hur vi än gör så blir det nästan alltid fel.

För en kvinna ska inte vara stark. Hon ska bli stark. Hon ska vara i förändring.

Bli. Inte vara.

Så ser världshistorien ut.

Men världshistorien är snart förbi.

En värld där en liten flicka utrustad med ett instagramkonto och en isbjörnsbild kan vara en lika effektiv försvarare av vår gemensamma säkerhet som hela den amerikanska och ryska armén tillsammans.

För när det eviga machosamhällets koldioxider når vår yttersta atmosfär och bokstavligt talat slår i taket; när lagen om att allting måste bli större ställs mot klimatförändringar och vår gemensamma överlevnad så står en ny värld för dörren. En måttfull värld.

En värld där en liten flicka utrustad med ett instagramkonto och en isbjörnsbild kan vara en lika effektiv försvarare av vår gemensamma säkerhet som hela den amerikanska och ryska armén tillsammans. Men också en värld där en diktatur som Kina kan rycka åt sig ledartröjan och med all rätt hävda att de, med sin gigantiska satsning på förnybar energi, gör mer gott än hela den demokratiska världen tillsammans. Det sista borde oroa alla. Till och med de mest inbitna bakåtsträvare som ständigt inväntar nästa ökande vinstrapport.

Våra begränsningar träder sakta fram. Det oändliga återfår sina konturer. Allt är inte möjligt och det är bra. För i måttfullheten finns en annan, större frihet.

Kampen för miljön är världens största feministiska rörelse och den rörelsen är vårt största hopp.

Moder jord står redo i kulissen.

När som helst dras ridåerna åt sidan.

LÄS ÄVEN:

Malena Ernman: Därför bör inte nazister tillåtas marschera på Faluns gator

Malena Ernman: ”Vi har visat dem att samhället fungerar”

Möt vår nya krönikör Malena Ernman: ”Ilskan är bränslet– jag ser orättvisor överallt”