Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin Gabrielsson (KD): Anställ en hälsoekonom!

Vården behöver bli bättre på att förebygga ohälsa. Men i den hälsofrämjande anda som nu råder behöver vården också säkra de medicinska resurserna, så vi inte riskerar resurser till de personer som i framtiden kan behöva dyrbara behandlingsmetoder – oavsett hur hälsosamma personerna har varit.

För att som politiker eller medicinskt ansvarig tjänsteman flytta skattemedel från dem som redan är sjuka till förebyggande vård krävs mod och vilja, men för att beslutet ska kunna försvaras mänskligt krävs framför allt evidens och ett väl underbyggt beslutsunderlag.

Jag har i en motion föreslagit att landstinget anställer en hälsoekonom. En hälsoekonom kan beräkna det långsiktiga värdet av investeringar i till exempel antirök-kampanjer för unga.

Det går också att räkna ut jämförande värden mellan olika typer av behandlingar eller system. Till exempel, vilken ekonomisk effekt och mänskligt värde har remissfria besök till naprapat och sjukgymnast? Skulle det vara bättre att skicka fler till röntgen och operation? Skulle det för landstinget finnas en vinst i att undervisa elever i årskurs åtta att sitta, gå och lyfta rätt?

Hälsoekonomins utgångspunkt är att resurserna i samhället är begränsade och att man inte kan tillfredsställa alla mänskliga behov. Resultatet av en hälsoekonomisk beräkning förenklar för beslutsfattare och vårdgivare att prioritera mellan olika åtgärder.

En hälsoekonom är inte svaret på alla frågor inför svåra beslut, men han eller hon kan bidra till ett ännu bättre beslutsunderlag och att vi därmed långsiktigt ser till att utnyttja våra gemensamma skattemedel på bästa sätt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel