Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin Gabrielsson (KD): Vi har inte råd att bromsa entreprenörskap

Landstinget Västmanland har ett omfattande sam-arbete med privata entreprenörer. Det ligger dock nära till hands att tro att nuvarande rödgröna majoritet anser att de som till-verkar plåster, mediciner och robotar är mer välkomna som samarbetspartner åt landstinget än de som producerar vårdrelaterade tjänster.

I vad består egentligen den etiska skillnaden mellan att göra en vinst på vårdrelaterade produkter jämfört med vårdrelaterade tjänster?

Vid landstingsfullmäktige i oktober ställde jag en fråga till den rödgröna majoriteten. Jag undrade hur den ser på näringslivets vara eller inte vara inom sjukvården i Västmanland. Ansvarigt landstingsråd svarade med en utläggning kring hur stora vinsterna i vården är.

Samtidigt förklarade majoriteten att Landstinget Västmanland har ett stort ansvar när det gäller näringslivet i Västmanland, och att näringslivet ska främjas via Almi.

Om Sverige ska lyckas behålla sin plats i välfärds-ligan så har vi, anser jag, inte råd att bromsa de entreprenörer som är villiga att ta personliga risker för vårt lands utveckling och på det viset få fram fler arbetstillfällen. Frågan om näringslivet och entreprenörskap är därför av högsta vikt för våra barns framtid.

Med olika typer av vård-givare får vi fler perspektiv och idéer som kommer att gynna utvecklingen av en säker och effektiv vård – om vi tar hand om idéerna. Vi får dessutom fler arbets-givare att välja mellan.

Som kristdemokrat strävar jag ständigt efter balans mellan olika perspektiv, eftersom inget eller ingen sitter inne med hela sanningen. Det gäller att ta tillvara varje människas och varje organisations potential för att hitta bästa möjliga lösning.

Om landstinget har tydliga etiska spelregler, ett glasklart regelverk och ett väl fungerande kontrollsystem, är det möjligt för näringslivets olika aktörer, likväl som för den ideella sektorn att samverka med landstinget – för ett maximalt utnyttjande av våra gemensamma resurser.

Näringslivet är en tillgång, inte ett sänke!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel