Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin Lernfelt: Vi får aldrig svika kvinnors rättigheter

Bra att Sida sätter ned foten om bistånd och abort

Varje dag dör 800 kvinnor i samband med graviditet eller förlossning. Bristen på god mödravård i stora delar av världen får konsekvenser som ökad barnadödlighet, fattigdom och att många unga lämnas föräldralösa.

Avsaknad av kunskap om, och bristande tillgång till, preventivmedel är också ett hot mot kampen för jämställdhet och kvinnors mänskliga rättigheter.

Därför har Sverige sedan länge styrt en betydande del av biståndet till insatser som handlar om FN:s femte millenniemål - att minska mödradödligheten genom att ge utsatta kvinnor och flickor i tredje världen tillgång till reproduktiv vård och satsningar på familjeplanering. Hela 60 procent av Sidas hälsobistånd på 1,5 miljarder kronor går till området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Det har lett till att man kunnat förhindra tusentals dödsfall varje år.När USA:s president Donald Trump - liksom tidigare republikanska presidenter med ett behov att stryka abortmotståndarna medhårs - som ett av sina första beslut i Vita huset tidigare i våras valde att dra in allt bistånd till internationella organisationer som arbetar med de här frågorna, var det ett allvarligt bakslag för utsatta kvinnors rätt till sin reproduktiva hälsa.

Det handlar om mycket pengar. USA har under president Obamas tid betalat ut stöd på omkring 9,5 miljarder dollar om året. Enligt civilsamhällesaktörer som arbetar med frågan riskerar Trumps beslut att leda till 6,5 miljoner fler oönskade graviditeter, 2,2 miljoner fler osäkra aborter och över 21.000 fler fall av mödradödlighet. Fasansfulla siffror som visar på hur viktig den här frågan är.

För att minska skadeverkningarna har Sida därför beslutat att fasa ut samarbetet med de organisationer som accepterar de amerikanska villkoren. I en intervju med SVT (11/7) säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin: Det vi har beslutat är att svenskt bistånd inte ska gå till organisationer som vägrar att genomföra aborter, informera om aborter eller propagera för aborter.

Det är ett klokt ställningstagande av myndigheten. Sverige är ett av de länder som hårdast drivit frågan om kvinnors och barns rättigheter, och vi bör fortsätta vara en garant för att så många kvinnor som möjligt ska ha tillgång till säkra aborter och själva kunna styra över sina kroppar och familjebildning.

Samtidigt som Sida nu tar avstånd från de organisationer som böjer sig för Trump vill man också öka det svenska stödet till kvinnors sexuella hälsa och rättigheter med 170 miljoner kronor och styra om det till organisationer som fortsätter att genomföra aborter och ge preventivmedelsrådgivning. Även det är givetvis helt rätt.

Vi får aldrig ge vika för de högljudda konservativa krafter som vill inskränka aborträtten och som är ett hot mot kvinnors hälsa och rättigheter världen över. De har tusentals döda kvinnors blod på sina händer.