Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin satsar på egen hundfrisersalong

Malin Peromo utbildade sig till hundfrisör i England. Nu har hon flyttat hem till Hallsta och öppnat sin egen hundfrisersalong.

”Salong Glada Tassar” slog upp portarna i mars. Bakom företaget står Hallstatjejen Malin Peromo. Men utbildningen till hundfrisör fick hon i England dit hon flyttade 2009.

– Jag var väl som många ungdomar, jag ville bort och pröva något annat.

Som 16-åring fick Malin granulomatös polyangit (tidigare Wegeners sjukdom). Sjukdomen kommer i skov och kan påverka ögon, öron, njurar med mera.

I England jobbade hon med marknadsundersökningar och sedan på Ikea. Men sjukdomen gjorde det svårt för henne att orka med sitt ordinarie jobb. Det var då tanken på hundfrisörsutbildning dök upp.

– Jag har alltid gillat djur. Vi hade hund hemma och jag brukade låna grannarnas hundar. När jag blev sjuk tänkte jag: det går ju inte att jobba med människor men kanske med hundar.

Hon gick en kurs hos företaget Dee for dogs och certifierades hos certifieringsorganet City Guilds.

I november 2015 flyttade Malin hem till Hallstahammar och började dra i gång sitt företag. Hon tycker att hon fick bra hjälp av både kommunen och Skatteverket.

– Ja, det har varit bra. Jag hade noll koll på till exempel skatter. Jag flyttade ju som 19-åring och hade aldrig ens deklarerat i Sverige.

Pappa Jarmo byggde om familjens carport till hundfrisersalong. Där har sedan Malin investerat drygt 40 000 kronor i verktyg och utrustning. Ett hundbad är det som kostat mest.

Nu erbjuder hon klippning, trimning, underullskamning, bad, kloklippning, öronrengöring med mera.

Många undrar hur Malin ska klara av att vara egen företagare med sin sjukdom. Men Malin tänker tvärtom.

– För mig är det bara positivt. Om jag känner mig dålig kan jag låta bli att boka in några hundar eller låta det ta lite längre tid. Nu slipper jag pressen att behöva ringa till någon chef och redovisa varje gång jag mår dåligt.

Malins mål är ändå att det ska vara ett heltidsjobb.

– Jag tänker kanske ta tre-fyra hundar om dagen. I dag klarar jag kanske max två men jag kommer att bli snabbare och snabbare.

Rik på sitt jobb räknar hon inte med att bli. Men yrket har andra fördelar.

– Det är ju kontakten med djuren. Alla hundar har ju olika personlighetsdrag.

I England har hundfrisörerna en helt annan status, med officiella utbildningar och certifieringar.

– Det vore jättekul om det blev så även i Sverige.

Nu väntar hon bara på att engelske pojkvännen Murray och dvärgschnauzern Bentley ska flytta till Hallstahammar också.

Dessutom har hon precis köpt en toypudel.

– Det är ju en liten hundfrisörsdröm att ha en egen hund att klippa på.