Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamma kvarhöll sonen utomlands efter vårdnadstvist

Undkommer fängelse - döms till villkorlig dom och samhällstjänst

En vårdnadstvist mellan två makar har nu lett till att en kvinna i 30-årsåldern döms till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst.

Enligt Västmanlands tingsrätt har hon hållit makarnas gemensamma son utomlands så inte hennes make, bosatt i Fagersta kommun, ska kunna träffa sin son.

Makarna kommer ursprungligen från två olika utomeuropeiska länder men träffades och blev ett par. Efter att ha flyttat runt i olika länder och fått en gemensam son separerade makarna för några år sedan. Vårdnadstvisten blev infekterad.

Mamman anser att pappan tänker ta sonen till pappans gamla hemland, pappan anser att mamman tänker ta sonen till mammans gamla hemland.

Pappan, som bott i Fagersta kommun sedan en längre tid tillsammans med sonen och har rotat sig ordentligt i Sverige, har fått svenskt domstolsbeslut på att sonen ska bo med honom men ha umgängesrätt med mamman. Trots det har mamman låtit sonen bo hos henne och släktingar i sitt gamla hemland. Sonen har efter en tid utomlands återkommit till Fagersta kommun.

Mamman å sin sida har sagt att pappan i själva verket tänkt ta sonen med sig till sitt hemland.

Västmanlands tingsrätt konstaterar att den 39-åriga mamman verkligen försvårat för pappan att ha vårdnaden om sin son och dömer henne för grov egenmäktighet med barn. Rätten ser inga tecken på att pappan tänkt flytta från Sverige och ta sonen med sig.

Minimistraffet är sex månaders fängelse, men rätten låter straffet stanna vid villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst. Motivet var att sonen visserligen togs ifrån pappan, men vistades i en van miljö bland mamman och mammans släktingar där han fått god omsorg.

Därför kan kvinnan slippa fängelse. Hon måste dock betala 25 000 kronor i skadestånd till sonen.