Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mammalivet är inte rosafluffigt"

När Elina Jidesjö Lundqvist, 24, fick veta att hon var gravid sökte hon sig till mammabloggar för få en bild av vad som komma skulle, men allt hon möttes av var en rosaskimrande perfektion.

Annons

Bloggarna som Elina hittade framställde mammalivet som genomgående fantastiskt. En tävling i vem som kunde visa upp den lyckligaste tillvaron. Elina slutade läsa bloggarna när hon insåg att de bara fick henne att må dåligt.

– Gravida kvinnor som skrev att de aldrig någonsin mått så bra, aldrig känt sig så vackra och strålande, medan jag själv gick runt med rejäla svettningar och magproblem och undrade var mitt ”glow” höll hus, säger Elina.

Som motreaktion valde hon att starta en egen blogg, bullermamman.se. Där har hon sedan början av graviditeten med sonen Charlie, som nu är 11 månader gammal, skrivit om allt ifrån bristningar till stödstrumpor och humörsvängningar.

– Jag har varit ärlig med att jag inte alls kände mig så där konstant lycklig under graviditeten som man förväntas vara. Jag är inte fin i kanten om man säger så.

Efter förlossningen i augusti 2013 upplevde Elina att förväntningarna på henne att vara en strålande glad gravid kvinna övergick till förväntningar om att vara en överlycklig nybliven mamma.

– Alla frågade ”nu är du väl lyckligare än någonsin?”, och jag sa ja för att det förväntades av mig, men så var det inte, säger hon.

Trots att Charlie var efterlängtad och älskad från första stund kände sig Elina mest rädd och ledsen dagarna efter att han kommit till världen. Hon gick in i en förlossningsdepression. Även detta tog hon upp i bloggen och genast började mängder av läsarmejl trilla in.

– Folk skrev och tackade för att jag tog upp ett ämne som ingen pratar om, men som många känner igen. Mammalivet är inte rosafluffigt, trots att de flesta bloggarna ger den bilden, säger hon.

Nu har hennes blogg 2 500–3 000 unika läsare per vecka. Elina får åka på flera mammablogg-event runt om i landet och har själv arrangerat eventet ”Mammamys” som äger rum på Scandic hotell i Västerås nu på lördag. De inbjudna är tio mammabloggare, bland annat Therese Wickman från Ensam mamma söker och journalisten Catarina Hurtig.

Tillsammans kommer mammorna att lyssna på en föreläsning om föräldraskap, bli ompysslade och äta gott. Att stärka sammanhållningen mammor emellan är viktigt, menar Elina.

– Mammor synar varandra på ett hemskt sätt. Jämför sig, tävlar om vem som haft bäst ingredienser i den hemmagjorda barnmaten och så.

Vad skulle du ge för råd till en nybliven mamma?

– Strunta i alla pekpinnar. Du är inte en sämre mamma för att du inte syr egna bumperskydd. Det enda som egentligen behövs för att ta hand om en bebis är kärlek. Och majskrokar. Glöm inte majskrokar.

Annons