Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man anmäler perukstopp

Flagrant könsdiskriminerande, anser en västeråsare som anmält hudkliniken till diskrimineringsombudsmannen för beslutet att inte längre skriva ut peruker till män.

– Jag har full förståelse för att man i ett kärvt ekonomiskt läge vill spara pengar men inte att det sker på ett så flagrant könsdiskriminerande sätt, skriver mannen i anmälan.

Sedan 1 september i år får män inte ekonomisk ersättning för en peruk. Kvinnor däremot har rätt till två peruker per år.

Mannen, som vill vara anonym, tycker att det är fel med tanke på jämställdhet mellan könen, att dra in perukerna bara för män.

Landstinget har länge ordinerat peruk till dem som har håravfall på grund av sjukdom. I slutet av augusti skickades ett brev ut till patienterna med information om de nya reglerna. Kvinnor har rätt till två i stället för som tidigare tre peruker per år. Män får ingen.

– Orättvist, tycker mannen som är 70 år och haft peruk hela livet till följd av sjukdom.

Nu tänker han betala sin peruk med egna pengar.

Tomas Wikerfors, klinikchef på hudkliniken, påpekar att det numera är vanligt att män inte har något hår alls.

– Vi har bedömt att inte är ett lika stort problem för en man än för en kvinna att vara utan hår.

Han säger att neddragningen görs för att resurserna ska kunna användas till svårare sjukdomar som maligna hudtumörer och svår psoriasis.

– Om vår åtgärd inte godtas kan följden bli att ingen får ekonomisk ersättning till peruk, varken män eller kvinnor, säger han.