Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man gick på begravning – miste a-kassepengar

En arbetslös man i Västerås fick sin a-kasseersättning indragen en dag eftersom han gick på begravning.

Att gå på begravning är inte ett giltigt skäl att utebli från möte, menar Arbetsförmedlingen. Ärendet har nu hamnat hos Justitieombudsmannen, JO, som ska granska fallet.

Det började med att mannen kontaktade Arbetsförmedlingen för att berätta att han hade för avsikt att gå på begravningen.

Västeråsmannen skriver i sin anmälan att han var väl medveten om att begravning inte är ett giltigt skäl att utebli, men att han vid tillfället uppfattade det som att det inte var ett problem att gå.

Mannen säger sig också ha varit tydlig med att han var angelägen om att få en ny tid, vilket han inte kunde få just då. Ändå fick han kort senare besked om att han blivit avskriven som arbetssökande. Men redan dagen efter blev han inskriven igen.

Arbetsförmedlingen konstaterar att dokumentationen från när mannen ringde för att avboka är bristfällig. Men eftersom begravning inte är ett giltigt skäl för att utebli anser inte arbetsförmedlingen att de behöver ifrågasätta sitt handlande.

– Enligt reglerna ska man vara till arbetsmarknadens förfogande för att få a-kassa. Om man går på begravning kan man inte ta ett arbete den dagen. Man får heller inte a-kassa när man är på resa eller på annat sätt inte står till arbetsmarknadens förfogande, kommenterar Fredrik Möller, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.