Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man känner sig besviken"

I dag dömdes han av hovrätten för narkotikabrott efter att ha brukat cannabis som smärtlindring. Men 37-årige västeråsaren Andreas Thörn ger inte upp, utan tänker överklaga till högsta domstolen.

Som VLT.se skrev tidigare gick hovrätten i dag emot Västmanlands tingsrätts friande dom från i somras. Andreas Thörn, som odlat och brukat cannabis för att lindra smärtan efter sviterna av en bilolycka 1994 då han bröt nacken, blev förlamad och hamnade i rullstol.

Läs mer: Friades för cannabisbruk mot smärtan - döms i hovrätten

– Man känner sig besviken, vi hade ju hoppats att hovrätten skulle gå på samma linje som tingsrätten, säger Andreas Thörn när VLT når honom efter beskedet om domen.

Han fortsätter:

– Jag ser det som att jag har gjort något för att förbättra min hälsa när jag inte hade några andra alternativ.

Hur viktig är själva principfrågan om medicinsk cannabis för dig?

– Det är enda anledningen till att jag gör det här över huvud taget, för att få förändring. Hade jag bott i Finland hade jag kunnat få det på recept och hämta ut det på apoteket. Det spelar ingen roll att min läkare är chefsöverläkare i neurokirurgi, det blir stopp hos Läkemedelsverket, säger Andreas Thörn.

Läs mer: Får ha cannabis som medicin

Nu tänker han skicka in en ansökan om prövningstillstånd hos högsta domstolen.

– Kampen går vidare, vi hoppas att de kommer att se det på samma sätt som vi. Jag tror absolut att det finns en chans att de tar upp det, sedan vad utfallet blir det törs jag inte ens spekulera i.

Högsta domstolen får in ungefär 5100 ansökningar om prövningstillstånd per år. Endast cirka 140 av dem får prövningstillstånd.