Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man överklagar utpressningsförsök

En av de tre män som dömts för utpressningsförsök av en Surahammarsbo överklagar nu sin fängelsedom.

Det är den 30-årige Stockholmare som dömdes till det längsta fängelsestraffet på nio månader som nu överklagat till hovrätten.

Mannen vill antingen bli frikänd eller få straffet sänkt.

De tre männen åtalades för att i augusti försökt pressa en 48-årig Surahammarsbo och hans på en halv miljon kronor. Enligt åtalet ska utpressningen skett under pistolhot.

De tre männen dömdes för försök till utpressning till nio respektive åtta månaders fängelse.

Tingsrätten ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis för att männen skulle dömas till grov utpressning som åklagare yrkade eftersom det inte var styrkt att männen hade krävt en halv miljon kronor eller att männen skulle ha varit beväpnade. Bara för att de var tre stycken innebär inte att utpressningsförsöket skulle betraktas som grovt.

30-åringen som nu överklagar var den som dömdes till det längsta fängelsestraffet. Förutom nio månader i fängelse dömdes han att få sitta ytterligare i tre månaders fängelse eftersom han var villkorligt frigiven.

Åklagare Fredrik Sandberg har inte tänkt överklagat domen och kommer inte heller att överklaga nu när en av de dömda gjort det.

– Jag har läst domen och jag tycker att tingsrätten har gjort bra överväganden och kommit fram till bra påföljder, säger han.

I och med att överklaganstiden gick ut i måndags så har de två andra dömdas domar vunnit laga kraft.