Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man startade brand i sitt vardagsrum

Mannen säger att han bara ville elda upp lite grejer han tröttnat på – men han valde att göra det i lägenhetens vardagsrum. Nu har Köpingsbon dömts till fängelse för mordbrand.

En eftermiddag i maj larmades räddningstjänsten till ett hyreshus på Malmgatan, där en brand brutit ut. Det visade sig handla om en fullt utvecklad brand i en lägenhet, en brand som kunnat sprida sig om den inte hade släckts så pass snabbt som nu blev fallet.

Polisen hade redan hunnit evakuera de sju personer som fanns i huset, och någon direkt fara för människoliv fanns alltså inte. Lägenheten, och framförallt dess vardagsrum, blev dock helt förstörd.

Det uppstod snabbt misstankar om att branden var anlagd, och den 51-årige lägenhetsinnehavaren greps som misstänkt för mordbrand. Köpingsbon erkände i förhör och i rätten att det var han som tänt på, men menade att det inte var meningen att skadorna skulle bli så stora. Han ville heller inte utsätta andra för fara, sade han.

Enligt egna uppgifter hade mannen tröttnat på sina tillhörigheter och bestämt sig för att elda upp ”det jävla skräpet”. Han tog därför madrassen från sängen, lade den i ett hörn av vardagsrummet och hällde över en flaska Klorin och ett rengöringsmedel för kaffebryggare. Dessutom gick han ner i källaren och hämtade en dunk, vars för honom obekanta innehåll han också hällde över madrassen.

När han sedan tände på uppstod direkt en omfattande brand, så kraftig att 51-åringen enligt egen uppgift blev ”apatisk” och inte kom sig för att hämta brandsläckaren. Han hann inte heller göra något annat innan polisen dök upp, och därefter brandkåren som kunde släcka elden.

Västmanlands tingsrätt konstaterar i domen att mannen tveklöst är skyldigt till att ha anlagt en brand som kunde ha lett till stor förstörelse. Hans agerande när han hällde vätskor på madrassen för att det skulle brinna bättre, och att han inte försökte släcka, visar att han har haft uppsåt att ställa till med skador. Dessutom, tycker rätten, har mannen visat likgiltighet inför risken att branden kunde sprida sig.

51-åringen fälls därför för mordbrand och döms till två års fängelse. I straffet ingår också en fällande dom för en händelse en vecka tidigare i samma hyreshus. 51-åringen högg då sönder en grannes ytterdörr med en yxa, sedan han blivit arg på honom. Han kastade också en sten genom ett fönster till grannens lägenhet.

Däremot frias mannen från ett åtal om brott mot knivlagen. ”Kniven” i det fallet var den yxa han använde i det sistnämnda fallet. Eftersom han hämtat yxan i källaren och använt den i trappuppgången befann han sig aldrig på allmän plats med den, resonerar tingsrätten.